Íme egy alternatíva hogyan használhatjuk fel a friss, zsenge spenótot új kontextusban, répával és paszternákkal.
Búcsút inthettek a tejes, lisztes főzelékszerepnek s megtapasztalhatjátok a spenót ízét. Egyébként nyersen is nyugodtan "legelészhetitek", salátába is bátran tehetitek.
Mélyhűtött, zacskós társánál szerintem fényévekkel intenzívebb az íze és textúrája is kellemesebb.
Arányok két személyre:
spenót 25 dkg (felvágható/tépkedhető és a szárát nem kidobni)
lilahagyma 15 dkg (felkockáz)
répa ~10 dkg (felkockáz)
paszternák ~10 dkg (felkockáz)
édesburgonya 50 dkg
őrölt pirospaprika 2 tk, repceolaj, só szükség és ízlés szerint
őrölt pirospaprika 2 tk, repceolaj, só szükség és ízlés szerint
Spenóthalom:
A lilahagyma pirításával kezdünk. Egy-két perc előnyt adunk neki, majd a gyökérzöldségekkel együtt tovább pirítjuk. Ha már kaptak egy kis színt, mehet bele a spenót, ami szemünk láttára másodpercől-másodpercre csoffad meg. Megsózzuk, s fedő alatt ~10 percig pároljuk.
Az összes zöldség olyan friss és finom volt, hogy nem igényelt további fűszerezést. A paprikás sült édesburgonya szerintem kompenzálja picit a natúr ízvilágot.
Tepsiben sült édesburgonya:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tepsit repceolajjal kikenjük, beleöntjük a tetszőlegesre felvágott burgonyát, megszórjuk sóval, pirospaprikával ügyelve arra hogy mindenhova egyenlő arányban jusson. 220 fokon (légkeveréses) 10 perc alatt készre sütjük.