reflektorfényben a zöldségek - gyümölcsök - gabonák - magvak

Vegán Pitypang

Ajvár

eltenni való ajvár

2017. szeptember 18. - Vegán Pitypang
boritokep_1.jpgA nyár végi, ősz eleji befőzések állandó szereplője nálam az ajvár. Nem telik el úgy év hogy ne főznék. Egri főiskolai éveimben (jó sok évvel ezelőtt) Kriszta barátnőm hozott magával szlovákiai kisfalujából, így került a látókörömbe s közös lakmározásokat tartottunk édesanyja ajvárfőztjéből. Fokhagymás pirítós és ajvár hmmm...kell ennél több?! Szegény idők voltak ezek. Heti pár ezer Ft-ból kellett gazdálkodnunk, de mégis mindig nagyon jókat ettünk. Édesanyja receptjét azóta saját szájízem szerint kissé átdolgoztam s mostanra családi recepté vált.

~4,5L ajvárhoz a következőkre van szükség:

3-4 óra szabadidő
piros kápia ~3kg (vagy 30db szép nagy egészséges példány)
vöröshagyma 65 dkg (4 db gigantikus)
növényi olaj 4 dl (lehet repce, napraforgó, oliva, kukoricacsíra a lényeg hogy nem kell hogy hidegen sajtolt legyen)
padlizsán 85 dkg (2 jó nagy db, s nem baj ha több)
natúr paradicsomlé 1,4L
fokhagyma 25g (4 nagy gerezd)
őrölt pirospaprika 4 tk (elhagyható)
ecet (4 ecetes kupaknyi)
só ízlés szerint (én nem hagyom meg édesre, s teszek bele bőven)

masik_kep.jpg
A vöröshagymát feltesszük dinsztelődni, addig a paprikákból eltávolítjuk a csumáját s a magjait. Ellenőrizzük, nem-e valahol elkezdett megromlani, vagy sérülés van rajta. Csak makulátlanul egészséges darabokat tegyünk a főzetbe.
Akinek van aprítója, az igen szerencsés, mert akkor csak beledobhatja a paprikákat és megnyomja a gombot. Akinek nincs, az fel kell vagdossa kisebb szeletekre a paprikát. Én ezt a receptet már legalább vagy 10 éve elkészítem és csak 1 éve van aprítóm, úgyhogy hajrá!
A padlizsánnal van egy kisebb háttérmunka. Felkockázzuk s besózzuk. Hagyjuk legalább fél órát levet engedni, de az sem baj, ha többet áll. Majd ha letelt az idő akkor lemossuk róla a sós levet.
Amikor a hagyma már szép aranybarnára dinsztelődött, áthevítjük vele együtt a pirospaprikát és hozzáadjuk a felaprított kápia paprikát. Addig pároljuk, amíg a paprika még nem teljesen puhult meg, de már nem is nyers. Egy ilyen nagy mennyiségnél ez jelenthet jó fél óra, 3/4 órát. Azután beletesszük a padlizsánt és hagyjuk tovább főni együtt a paprikával legalább fél órán keresztül. Felöntjük az egészet paradicsomlével és egy órán keresztül főzzük. A végén beletesszük az ecetet, botmixerrel kicsit átdolgozzuk, hogy a krémesebb legyen, de kissé darabos maradjon. Meggyőződünk róla, hogy minden rendben s mehetnek az üvegekbe majd a dunsztba. 1-2 napot nyugodtan maradhatnak takarók között majd bekerülhetnek a spájzba. Két évig is eláll, viszont hosszabb időintervallumban nem tudtam tesztelni, mert hamarabb elfogy mintsem megromoljon.

Én többször is nekiállok ennek vagy a fele mennyiség főzési procedúrájának, hogy legyen bőven a téli időszakra. Ragukhoz, szószokhoz is szoktam tenni, és növényi joghurttal kicsit megszelídítve is jól működik. Egyes barátaim pl. melegszendvicskrémként is fogyasztják. Felhasználhatósága tehát elég sokszínű lehet és nyugodtan variálható.

A bejegyzés trackback címe:

https://veganpitypang.blog.hu/api/trackback/id/tr4212872330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása