![boritokep_1.jpg](https://m.blog.hu/ve/veganpitypang/image/boritokep_1.jpg)
~4,5L ajvárhoz a következőkre van szükség:
3-4 óra szabadidő
piros kápia ~3kg (vagy 30db szép nagy egészséges példány)
vöröshagyma 65 dkg (4 db gigantikus)
növényi olaj 4 dl (lehet repce, napraforgó, oliva, kukoricacsíra a lényeg hogy nem kell hogy hidegen sajtolt legyen)
padlizsán 85 dkg (2 jó nagy db, s nem baj ha több)
natúr paradicsomlé 1,4L
fokhagyma 25g (4 nagy gerezd)
őrölt pirospaprika 4 tk (elhagyható)
ecet (4 ecetes kupaknyi)
só ízlés szerint (én nem hagyom meg édesre, s teszek bele bőven)
![masik_kep.jpg](https://m.blog.hu/ve/veganpitypang/image/masik_kep.jpg)
A vöröshagymát feltesszük dinsztelődni, addig a paprikákból eltávolítjuk a csumáját s a magjait. Ellenőrizzük, nem-e valahol elkezdett megromlani, vagy sérülés van rajta. Csak makulátlanul egészséges darabokat tegyünk a főzetbe.
Akinek van aprítója, az igen szerencsés, mert akkor csak beledobhatja a paprikákat és megnyomja a gombot. Akinek nincs, az fel kell vagdossa kisebb szeletekre a paprikát. Én ezt a receptet már legalább vagy 10 éve elkészítem és csak 1 éve van aprítóm, úgyhogy hajrá!
A padlizsánnal van egy kisebb háttérmunka. Felkockázzuk s besózzuk. Hagyjuk legalább fél órát levet engedni, de az sem baj, ha többet áll. Majd ha letelt az idő akkor lemossuk róla a sós levet.
Amikor a hagyma már szép aranybarnára dinsztelődött, áthevítjük vele együtt a pirospaprikát és hozzáadjuk a felaprított kápia paprikát. Addig pároljuk, amíg a paprika még nem teljesen puhult meg, de már nem is nyers. Egy ilyen nagy mennyiségnél ez jelenthet jó fél óra, 3/4 órát. Azután beletesszük a padlizsánt és hagyjuk tovább főni együtt a paprikával legalább fél órán keresztül. Felöntjük az egészet paradicsomlével és egy órán keresztül főzzük. A végén beletesszük az ecetet, botmixerrel kicsit átdolgozzuk, hogy a krémesebb legyen, de kissé darabos maradjon. Meggyőződünk róla, hogy minden rendben s mehetnek az üvegekbe majd a dunsztba. 1-2 napot nyugodtan maradhatnak takarók között majd bekerülhetnek a spájzba. Két évig is eláll, viszont hosszabb időintervallumban nem tudtam tesztelni, mert hamarabb elfogy mintsem megromoljon.
Én többször is nekiállok ennek vagy a fele mennyiség főzési procedúrájának, hogy legyen bőven a téli időszakra. Ragukhoz, szószokhoz is szoktam tenni, és növényi joghurttal kicsit megszelídítve is jól működik. Egyes barátaim pl. melegszendvicskrémként is fogyasztják. Felhasználhatósága tehát elég sokszínű lehet és nyugodtan variálható.