![fentrol.jpg](https://m.blog.hu/ve/veganpitypang/image/fentrol.jpg)
Csinálhattok csak babkorongot is, amit aztán hamburgerzsömle helyett szimpla zsömlébe vagy szendvicsbe tesztek, s a karácsonyi vásárban útközben elmajszoltok.
tarkabab/vörösbab 150g (a képen tarkababból készült)
zöldpaprika 100g (bármelyik ezek közül: pritamin/kaliforniai/hegyes erős)
lilahagyma 50g
zabpehely 30g
zellergumó 100g
szezámmag, lenmag 1-1 ek (opcionális)
babérlevél (a bab főzőlevébe) 1 kis db
fűszerkömény 1kk
fahéj, szerecsendió 2x2 késhegynyi
egész színes bors kismalomban/mozsárban őrölve 1/4 kk
egész fekete bors (a bab főzőlevébe) (3-4 szem)
só ízlés szerint
növényi olaj ~3 ek
![levagva.jpg](https://m.blog.hu/ve/veganpitypang/image/levagva.jpg)
A babot a megfőzés napja előtti éjszakára be kell áztatni. Ha ez elmaradt, akkor az elkészítés előtti négy órában 100 fokos vízzel még le lehet önteni s 3-4 órára úgy a vízben állni hagyni. Ezzel a kis trükkel utolérhetjük magunkat, ha ne adj isten elfelejtettük éjszakára beáztatni.
A babot 3x-os vízmennyiséggel, egy kis darab babérlevéllel és a pár szem fekete borssal feltesszük főni. Szépen elvan, rotyog úgy 20-25 percig a babszem méretétől és korától függően. Ha idei a bab, akkor gyorsan megfő. Ha öreg vagy tavalyi, akkor lehet arra számítani, hogy tovább fog tartani ez a folyamat és nem is lesz olyan ízes a bab húsa.
A bab főzési ideje lehetővé teszi, hogy azalatt az idő alatt minden mást elkészítsen az ember. Elő lehet készíteni pl. a burger további alkotóelemeit: ajvár, csemege uborka, saláta.
Természetesen a burgerkorong többi alapanyagát is elő lehet készíteni. A zöldpaprikát fel kell aprítani, s bő zsiradékban megdinsztelni. A hagymát finomra vágni vagy/és a zellerrel együtt aprítóban finomra aprítani. Ha nincs otthon aprító, a zellert le is lehet nyugodtan reszelni.
Végül a kifőtt babot összekeverjük a többi hozzávalóval. Akinek van otthon botmixere, azzal ildomos megtenni ezt. Gyorsabban, könnyebben is megy a folyamat. Akinek nincs, az jól nyomkodja össze villával vagy krumplinyomóval az összeveőket.
Vizet semmiképp ne adjunk a keverékhez, még akkor sem ha száraznak tűnik. Esetleg ha nehezen tapadnak össze a hozzávalók akkor 1-2tk olajat ajánlok.
A keveréket hatfelé osztjuk majd azokból korongokat formálunk. 180 fokra előmelegített sütőben, enyhén kizsírozott tepsin max. 30 perc alatt készre sül. Félúton, 10-15 percnél meg kell fordítani a korongokat, hogy minden oldaluk egyenlően át tudjon sülni. Ajvárral megkenjük mindkét oldalát, s csemege uborkával, salátával kiegészítjük a zsömlét. Természetesen mindenki tetszés szerint variálhatja, hogy mi kerüljön még a zsömléjébe.
![burgerek_kozelrol.jpg](https://m.blog.hu/ve/veganpitypang/image/burgerek_kozelrol.jpg)