reflektorfényben a zöldségek - gyümölcsök - gabonák - magvak

Vegán Pitypang

Babburger és babburger korong

2017. december 03. - Vegán Pitypang
fentrol.jpgAmikor az adventi készülődésben egy kis időt szeretnétek nyerni, jó választás lehet a babburger. Habár a babbal az áztatás miatt előre kell gondolkodni, sok macera nincs vele. Tartalmas, téli étel és egyhamar nem éhezik meg az ember egy kiadós babszendvics vagy burger elfogyasztása után.
Csinálhattok csak babkorongot is, amit aztán hamburgerzsömle helyett szimpla zsömlébe vagy szendvicsbe tesztek, s a karácsonyi vásárban útközben elmajszoltok.
 
6 db koronghoz a következőkre van szükség:

tarkabab/vörösbab 150g (a képen tarkababból készült)
zöldpaprika 100g (bármelyik ezek közül: pritamin/kaliforniai/hegyes erős)
lilahagyma 50g
zabpehely 30g
zellergumó 100g
szezámmag, lenmag 1-1 ek (opcionális)
babérlevél (a bab főzőlevébe) 1 kis db
fűszerkömény 1kk
fahéj, szerecsendió  2x2 késhegynyi
egész színes bors kismalomban/mozsárban őrölve 1/4 kk
egész fekete bors (a bab főzőlevébe) (3-4 szem)
só ízlés szerint
növényi olaj ~3 ek

levagva.jpg
A babot a megfőzés napja előtti éjszakára be kell áztatni. Ha ez elmaradt, akkor az elkészítés előtti négy órában 100 fokos vízzel még le lehet önteni s 3-4 órára úgy a vízben állni hagyni. Ezzel a kis trükkel utolérhetjük magunkat, ha ne adj isten elfelejtettük éjszakára beáztatni.
A babot 3x-os vízmennyiséggel, egy kis darab babérlevéllel és a pár szem fekete borssal feltesszük főni. Szépen elvan, rotyog úgy 20-25 percig a babszem méretétől és korától függően. Ha idei a bab, akkor gyorsan megfő. Ha öreg vagy tavalyi, akkor lehet arra számítani, hogy tovább fog tartani ez a folyamat és nem is lesz olyan ízes a bab húsa.
A bab főzési ideje lehetővé teszi, hogy azalatt az idő alatt minden mást elkészítsen az ember. Elő lehet készíteni pl. a burger további alkotóelemeit: ajvár, csemege uborka, saláta.
Természetesen a burgerkorong többi alapanyagát is elő lehet készíteni. A zöldpaprikát fel kell aprítani, s bő zsiradékban megdinsztelni. A hagymát finomra vágni vagy/és a zellerrel együtt aprítóban finomra aprítani. Ha nincs otthon aprító, a zellert le is lehet nyugodtan reszelni.
Végül a kifőtt babot összekeverjük a többi hozzávalóval. Akinek van otthon botmixere, azzal ildomos megtenni ezt.  Gyorsabban, könnyebben is megy a folyamat. Akinek nincs, az jól nyomkodja össze villával vagy krumplinyomóval az összeveőket.
Vizet semmiképp ne adjunk a keverékhez, még akkor sem ha száraznak tűnik. Esetleg ha nehezen tapadnak össze a hozzávalók akkor 1-2tk olajat ajánlok.
A keveréket hatfelé osztjuk majd azokból korongokat formálunk. 180 fokra előmelegített sütőben, enyhén kizsírozott tepsin max. 30 perc alatt készre sül. Félúton, 10-15 percnél meg kell fordítani a korongokat, hogy minden oldaluk egyenlően át tudjon sülni. Ajvárral megkenjük mindkét oldalát, s csemege uborkával, salátával kiegészítjük a zsömlét. Természetesen mindenki tetszés szerint variálhatja, hogy mi kerüljön még a zsömléjébe.
burgerek_kozelrol.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://veganpitypang.blog.hu/api/trackback/id/tr6013410913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása