![kebab_front.jpg](https://m.blog.hu/ve/veganpitypang/image/kebab_front.jpg)
Le sem tagadhatnánk hazánkban a török hatásokat, melyek nemcsak több 100 évvel ezelőtt, de most is meghatározzák vagy/és erősen befolyásolják, hogy mit eszünk a hétköznapokban. E vegán kebab meglétének amúgy csak örülni lehet. Könnyen elkészíthető, ízes de nem túl fűszeres. Olajban kisütve a tészta kellemes roppanós réteget képez.
Tökéletes vendégváró falat vagy könnyű ebéd/vacsora.
![kebab_kozel.jpg](https://m.blog.hu/ve/veganpitypang/image/kebab_kozel.jpg)
Alapanyag 20 db mini kebabhoz vagy kebabalap ~4 személyre:
kölesliszt 100g
barna csiperkegomba 300g
kápia paprika max 100g (1db paprika)
apró szójagranulátum 50g
római kömény 1 lapos kk
sáfrányos szeklice 1kk
kurkuma 2kk
édes őrölt pirospaprika 2kk
vegamix 2kk
só ízlés szerint
A gombát egy aprítóban feldolgozzuk vagy késsel nagyon apróra vágjuk. Lényegében egy enyhén darabos pépet kell kapjunk a kebab masszájához, amit egy serpenyőben addig hagyunk pirulni, amíg térfogata só és hő hatására a felére nem csökken. Amíg a benne lévő vízmennyiség ~90%-a el nem távozott. Ez hozzávetőleg olyan 15-18 percig is eltarthat.
Közben mindenfélét lehet csinálni, mert nem igényel sok törődést, csak néha kell megkavargatni. A szójagranulátumot 20 percre forró vízbe beáztatjuk, s ez idő letelte után alaposan kinyomkodjuk belőle a nedvességet.
A kápia paprikát is az aprítóba dobjuk, s ha széttrancsíroztuk, kinyomkodjuk belőle a paprika levét. Csak a húsa, héja megy a masszába.
Mindent összekeverünk, s a kapott tésztaalapot befűszerezzük, állni hagyjuk (15-30 perc) s kevés forró olajban kisütjük. A kebabhengereket oldalról-oldalra fordítjuk, hogy szépen, arányosan át tudjanak sülni.
Ezt a nyers kebabmasszát egy nappal később is felhasználhatjuk, csak akkorra már kissé levet ereszt és emiatt nehezebb vele dolgozni. Ebben a stádiumban formázáskor ki kell nyomkodni a vizet a tésztából, de henger formája ugyanúgy szépen egyben megmarad.
![kebab_tavolrol_uj.jpg](https://m.blog.hu/ve/veganpitypang/image/kebab_tavolrol_uj.jpg)