Mit kell tenni egy ilyen birsalmás sütiért? Zsákmányolni kell egy kisebb darab birsalmát, azt megfőzni, a többi alapanyaggal összekavarni, ostyalapra "lapátolni" s kisütni. A birsalma süteményben sülve picit veszít domináns ízéből, s tökéletesen harmonizál melegítő fűszerekkel: fahéj, szegfűszeg. Ha a mandulás, barna rizses tésztakeveréket ostyalapocskákon sütjük ki, akkor a desszert kap egy méltó tartást. (A használt ostyáról lentebb bővebben olvashattok.) Az ostyaréteg frissen, még aznap fogyasztva ropogós marad és ad egy extra textúrát ennek a puszedlire hajazó édességnek.
Összetevők 58 db 3 cm-es süteményhez:
A birsalmát meghámozzuk, kimagozzuk, feldaraboljuk s kevés vízben megfőzzük (éppen annyi víz elég, hogy ellepje). A főzési idő maximum 5-8 perc, attól függően, hogy mekkora darabkákra lett vágva az alma. Még melegen pempősítjük. Ha nem teljesen homogén lett a pempő, csöppet se aggódjunk, hiszen kisülve jó ráharapni 1-1 almafalatkára.
A mandulalisztben, a barna rizslisztben elkeverjük a sütőport, fűszerezzük, s hozzákeverjük az összes többi alapanyagot a birsalmapempővel egyetemben. A nyers tésztát 20 percet legalább hagyjuk állni, hogy a rizsliszt megszívja magát nedvességgel. Ezután kezdjük el csak az ostyalapokra halmozni a tésztát. Ezt megtehetjük egy kiskanál vagy kés segítségével. A tésztát persze egy habzsákba is tölthetjük, s így szabályosabb formát kaphatunk. A tepsi felületét nem szükséges sem zsiradékkal kikenni sem liszttel beszórni! Ahogy az ostyákkal végzünk, tehetjük azzal a lendülettel a tepsibe.
A sülés idő 170 fokon 17-18 perc, azonban ha nagyobb méretűre hagyjátok, akkor ez az idő 20-24 perc is lehet. A teteje bármilyen maggal díszíthető. A képen mandulaszeletek láthatók, hasára fektetett mandulákat vágtam fel hosszában.
Kiváló vendégváró, őszi melegítő édesség, mely igen kalóriaszegény. Ráadásul relatíve kevés alapanyagból nagyon sok kis falatka méretű süteményt lehet készíteni.
*Tipp: Nem kell külön emiatt a recept miatt barna rizslisztet vagy mandulalisztet vadászva vásárolni. Egyrészt sokkal drágább, mint maga a barna rizs vagy a mandula beszerzési ára. Másrészt ha van otthon egy jó kávédarálótok, akkor könnyedén ledarálja a barna rizst s a mandulát is, így pontosan annyi hozzávalóból kaptok frissen lisztet, amennyi szükséges. Ha nincs otthon kávédaráló, viszonylag rövid távon is megéri beszerezni egyet már 5-6000 Ft-ért.
A képen látható ostyatallér búzaliszt és víz keveréke és pár száz Ft-os áron kapható. Megmondom őszintén ilyen kis, vagy közepes méretű és ilyen vékony tallért elég nehezen találtam. A Ziegler Ostyabolt kedves eladójától kapott segítő ötletnek köszönhetően akadtam nyomra, miszerint nyugodtan menjek be egy eklézsiára s kérjek egy nagyobb mennyiséget. Habár nem kellett egy eklézsia kapuján sem bekopogtatnom, hogy ugyan szánjanak meg egy kisebb adaggal. Szerencsére az Ecclesia Szövetkezethez Budapesten bárki besétálhat, s kiválaszthatja kedvére, hogy milyen ostyát szeretne. Online itt lehet rendelni: http://ostyaellato.hu. Gluténmentes ostyájuk nem 100%-ig mentes, mert 20 milligram/kilogramm a gluténtartalma. Ki-ki a maga érzékenyégének, egészségügyi állapotának mérten eldöntheti, hogy ehet-e olyat.