Node hol maradhat el a maradék 3%? Bizony a köles nem búza, a tofu nem túró és az agavé szirup se tojás. Tovább a 97%-os ízélményhez pedig az alábbi útmutató segítségével könnyen hozzájutni...
15 db gombóchoz (4 fő):
köles 70g
natúr tofu 150g
agavé szirup 50g
citrom leve 2 tk
citrom reszelt héja 3cm-es darabka
víz 140g (főzéshez)
növényi tej (itt rizstej a főzéshez) 70g
Morzsához:
mezei/gluténmentes zsemlemorzsa 100g
vaníliás cukor 20 g vagy 2 tk agavé szirup késhegynyi vaníliával
Joghurtszószhoz:
natúr joghurt 230g (itt Yoya)
citrom leve 2 tk
agavé szirup 30g
fahéj 2 késhegynyi
![javitott_img_1132.jpg](https://m.blog.hu/ve/veganpitypang/image/javitott_img_1132.jpg)
A kölest átmossuk és feltesszük főni a megadott tej,-és vízmennyiséggel, agavé sziruppal. A főzőlé nagyon édesnek tűnhet, de a végeredménynél gombócstádiumban már kellemes lesz.
Kb 20 perces főzés és várakozás után levesszük a tűzről és fedővel lefedve hagyjuk teljesen kihűlni.
Természetesen ezt az időt több mindenre hasznosan is használhatjuk. Például bekavarhatjuk a joghurtszószt, amit tálalásig hűtőben tárolunk, hogy az ízek össze tudjanak érni.
A tofut áttörjük egy sűrű szövésű szűrőn vagy szitán és hozzáadjuk a citrom levét és lereszelt héját. Az áttörést nem érdemes elhagyni és-vagy villával helyettesíteni, ugyanis ez segít a tofut puhává, könnyeddé tenni.
Ha kihűlt a főtt köles, akkor a citromos tofuval összekeverjük és enyhén vizes kézzel gombócokat formálunk. Itt természetesen lehet több kisebb vagy kevesebb de nagyobb méretet formázni kedvünkhüz és elvárásainkhoz mérten.
Az édes morzsához a zsemlemorzsát a vaníliás cukorral alacsony hőfokon, lassan egy serpenyőben átpirítjuk. A gombócokat belehelyezzük és óvatosan meghempergetjük abban.
Érdemes kipróbálni s letesztelni az itt feltüntetett joghurt,-és morzsaarányokat, ha szükséges, akkor személyre, családra szabni azokat.