Szezonalitás: Ismerjétek meg, mit és mikor ad a természet. Attól hogy télen-nyáron elérhető a paprika és/vagy paradicsom a hűtőpultban, nem biztos hogy jó nekünk és a környezetünknek ha táplálkozásunkban egész évben az dominál.
Fajtaismeret: Fedezzétek fel a zöldségek, gyümölcsök, gabonák fajtáinak sokszínűségét és különböző felhasználási módjait. Ha pl. ismeritek melyik krumpliból érdemes tepsis/főtt krumplit csinálni, akkor legközelebb is tutira mehettek az ételetek elkészítésekor.
Piac: Ha csak tehetitek nézzetek ki a piacra. Egy bolt prémium zöldségosztálya sem veszi fel a versenyt a piacok kínálatával és emberi mivoltával. Kapcsolatot építhettek őstermelőkkel, kereskedőkkel s akár más vásárlókkal is. Plusz információt kaphattok a vásárolt portékátokról.
Bio: Leírhatatlan a bio és nem bio közti különbség. A bio egy más ízdimenzió.
Lehet hogy jelenleg még valamivel drágább az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszer, azonban az alapanyagok ízét, bennük rejlő értékeket tekintve felbecsülhetetlen. Teljesen más étel születik meg a kezeitek között, ha jó minőségű alapanyagokat használtok a konyhában, miközben ez egészségesen tart benneteket és a környezetet sem terheltétek. Jegyzet: Intuitívan főzni jó. Írjátok le, ha ráadásul jól is sikerült, működtek a kombinációk, az arányok. Vágás: A késeitek legyenek élesek, különben macerás lehet a hámozás, szeletelés procedúrája. Fektessetek be legalább 1-1 kezetekre álló pucoló, s aprító késbe. Álom lesz ezekkel dolgozni, ha hozzátok passzoló kést választotok. Egy kicsi és egy nagy fa vágódeszkát javaslok műanyag helyett. A műanyag időtartama rövidebb, mert könnyebben elhasználódik, nehezebb tisztítani. Idő: Rengeteg időt nyerhettek, ha elsajátítjátok a darabolás megfelelő fortélyát. Nem arra gondolok, hogy fel tudjátok venni a versenyt egy Michelin-csillagos séffel, viszont tény hogy sokkal eredményesebben és nem utolsó sorban biztonságosabban dolgoztok majd.
Lehet hogy jelenleg még valamivel drágább az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszer, azonban az alapanyagok ízét, bennük rejlő értékeket tekintve felbecsülhetetlen. Teljesen más étel születik meg a kezeitek között, ha jó minőségű alapanyagokat használtok a konyhában, miközben ez egészségesen tart benneteket és a környezetet sem terheltétek. Jegyzet: Intuitívan főzni jó. Írjátok le, ha ráadásul jól is sikerült, működtek a kombinációk, az arányok. Vágás: A késeitek legyenek élesek, különben macerás lehet a hámozás, szeletelés procedúrája. Fektessetek be legalább 1-1 kezetekre álló pucoló, s aprító késbe. Álom lesz ezekkel dolgozni, ha hozzátok passzoló kést választotok. Egy kicsi és egy nagy fa vágódeszkát javaslok műanyag helyett. A műanyag időtartama rövidebb, mert könnyebben elhasználódik, nehezebb tisztítani. Idő: Rengeteg időt nyerhettek, ha elsajátítjátok a darabolás megfelelő fortélyát. Nem arra gondolok, hogy fel tudjátok venni a versenyt egy Michelin-csillagos séffel, viszont tény hogy sokkal eredményesebben és nem utolsó sorban biztonságosabban dolgoztok majd.
Állítsatok időzítőt főzési, sülési, puhulási folyamatokkor. Az az idő, ami olykor fölösleges ellenőrzéssel és/vagy kóstolgatással telne, megmarad valamelyest szabadidőnek.
Mennyiség: Tapasztaljátok meg, mi az a mennyiség, amit el tudtok és el is fogtok fogyasztani. Inkább készítsetek mindig friss ételt. Az újramelegítést és a napokig történő tárolást ételeitek megsínylik.