reflektorfényben a zöldségek - gyümölcsök - gabonák - magvak

Vegán Pitypang

tippek

2016. március 05. - Vegán Pitypang
Szezonalitás: Ismerjétek meg, mit és mikor ad a természet. Attól hogy télen-nyáron elérhető a paprika és/vagy paradicsom a hűtőpultban, nem biztos hogy jó nekünk és a környezetünknek ha táplálkozásunkban egész évben az dominál.

Fajtaismeret: Fedezzétek fel a zöldségek, gyümölcsök, gabonák fajtáinak sokszínűségét és különböző felhasználási módjait. Ha pl. ismeritek melyik krumpliból érdemes tepsis/főtt krumplit csinálni, akkor legközelebb is tutira mehettek az ételetek elkészítésekor.

Piac: Ha csak tehetitek nézzetek ki a piacra. Egy bolt prémium zöldségosztálya sem veszi fel a versenyt a piacok kínálatával és emberi mivoltával. Kapcsolatot építhettek őstermelőkkel, kereskedőkkel s akár más vásárlókkal is. Plusz információt kaphattok a vásárolt portékátokról.

Bio: Leírhatatlan a bio és nem bio közti különbség. A bio egy más ízdimenzió.
Lehet hogy jelenleg még valamivel drágább az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszer, azonban az alapanyagok ízét, bennük rejlő értékeket tekintve felbecsülhetetlen. Teljesen más étel születik meg a kezeitek között, ha jó minőségű alapanyagokat használtok a konyhában, miközben ez egészségesen tart benneteket és a környezetet sem terheltétek.

Jegyzet: Intuitívan főzni jó. Írjátok le, ha ráadásul jól is sikerült, működtek a kombinációk, az arányok.

Vágás: A késeitek legyenek élesek, különben macerás lehet a hámozás, szeletelés procedúrája. Fektessetek be legalább 1-1 kezetekre álló pucoló, s aprító késbe. Álom lesz ezekkel dolgozni, ha hozzátok passzoló kést választotok. Egy kicsi és egy nagy fa vágódeszkát javaslok műanyag helyett. A műanyag időtartama rövidebb, mert könnyebben elhasználódik, nehezebb tisztítani.

Idő: Rengeteg időt nyerhettek, ha elsajátítjátok a darabolás megfelelő fortélyát. Nem arra gondolok, hogy fel tudjátok venni a versenyt egy Michelin-csillagos séffel, viszont tény hogy sokkal eredményesebben és nem utolsó sorban biztonságosabban dolgoztok majd.
Állítsatok időzítőt főzési, sülési, puhulási folyamatokkor. Az az idő, ami olykor fölösleges ellenőrzéssel és/vagy kóstolgatással telne, megmarad valamelyest szabadidőnek.

Mennyiség: Tapasztaljátok meg, mi az a mennyiség, amit el tudtok és el is fogtok fogyasztani. Inkább készítsetek mindig friss ételt. Az újramelegítést és a napokig történő tárolást ételeitek megsínylik.

A bejegyzés trackback címe:

https://veganpitypang.blog.hu/api/trackback/id/tr628446622
süti beállítások módosítása