![pite_kozepkozelrol.jpg](https://m.blog.hu/ve/veganpitypang/image/pite_kozepkozelrol.jpg)
A karalábélevél különleges ízvilággal bír és könnyű vele dolgozni. Egy szép karalábé megvásárlásakor két legyet ütünk egy csapásra. A gumót is megkaparintjuk, továbbá levelei is kincset érnek. Ildomos azonban tempósan (24-32 órán belül) felhasználni, mert gyorsan sárgulhat.
Egy 28 cm-es piteformába (12 szelet) pontosan belefér a következő mennyiség:
Zöld réteg:
Zöld levelek 560g, ebből
spenót 400g
karalábélevél 100g (egy darab "lombos" karalábé)
medvehagyma 60g (~10 szál)
növényi tejszín 2 dl (nekem a Yoya finesse ízlik a legjobban ehhez)
szerecsendió 2 késhegynyi
bazsalikom 2 tk (itt szárított)
A leveleket alaposan megmossuk, a szárakat letépkedhetjük és apróra felaprítjuk vagy eldobjuk. Az ételhez a a zöld levelek szárát is felhasználhatjuk. Aki nem akar ezzel babrálódni, eldobhatja azokat.
A leveleket kézzel kis darabokra tépkedhetjük vagy felvágjuk.
Kevés olajat melegítünk, rádobjuk a szárakat majd a leveleket, s áthevítjük. Amikor összeestek a levelek, fűszerezzük és felöntjük tejszínnel, majd félretesszük.
Pitetészta:
csicseriborsóliszt 100g
hajdinaliszt 70g
lenmagliszt 30g (lenmagot pl. kávédarálóban könnyedén lisztté lehet varázsolni)
kókuszzsír 90g
kevés hideg víz a tészta összeállításához
só kis csipet
A különböző lisztféléket összekeverjük pici sóval. A kókuszzsírt elmorzsoljuk a lisztkeverékkel, majd nagyon kevés víz hozzáadása segítségével egy egységes gombócot formálunk kezünkkel. Egy olyan tésztagombócot, mely nem ragad a kezünkre, a felületre és könnyedén egyben marad. Annyi vizet kell csak hozzácsepegtetni, amennyi éppen elég a tészta összeállításához.
![pite_kozelrol.jpg](https://m.blog.hu/ve/veganpitypang/image/pite_kozelrol.jpg)
Fél órát hűtőben pihentetjük, majd a piteformába nyomkodjuk. Teljesen jól működik a formába nyomkodás, de a tészta kinyújtása nem lehetséges.
A folyamtot ajánlatos a szélével kezdeni és kívülről befelé haladni. Először a pite szélét körben kialakítani és csak utána az alját.
Amikor a tészta befedte vagy majdnem teljesen befedte a formát, akkor azt egy nagyhasú pohár vagy más kisebb, ahhoz hasolnó eszközzel, annak talpával vagy oldalával el lehet szépen egyengetni. Hasonlóképpen mintha egy nyújtófával dolgozna az ember.
Ha kész, a tejszínes zöld leveleket ráhalmozzuk, és betesszük 180 fokra előmelegített sütőbe.
30-35 percig sütjük. A tészta forrón nagyon törékeny és túlságosan omlós, ezért úgy alig lehet szeletelni. Meg kell várni míg kihül, kicsit pihen és utána csinos szeletekre lehet vágni.