Fánk"kutatásom",- és kísérletem során azonban egy olyan fánktípusra bukkantam, amit feltétlen meg kell ismernetek nektek is.
Kívül karamellás roppanós, belül puha omlós. Süteményfánknak is nevezik pontosabban nevezem, ha a cake donutot szabad így fordítanom.Egyébként szerintem ez az elnevezés igen találó, ugyanis önmagában ténylegesen sütemény jelleggel is fogyaszható. Félbevágva tölthető, mázzal különlegesebbé tehető és díszíthető.
Jó hír, hogy nem kell keleszteni, nincs benne élesztő és nem kell órákat pihentetni. Kell ennél több pozitívum?!Összetevők 15 (+1) db fánkhoz
fehér tönkölybúzaliszt 280g
lenmagliszt 25g
sütőpor 1 bő tk
kókuszzsír 45g (puha, olvadt halmazállapotban)
zabtej ~73-75g
agavé szirup 60g
kukoricacsíra étolaj a sütéshez ~3-4 dl
A lisztet átszitáljuk majd összekeverjük a sütőporral és a lenmagliszttel. Hozzáadjuk az olvadt kókuszzsírt, az agavé szirupot és annyi tejet, amennyi éppen elég a tészta összeállításához (75g). A tésztát összegyúrjuk, s picit lisztezett deszkán közel 1cm (8mm az ideális) vastagra kinyútjuk. Itt hozzátenném, hogy az összeállításhoz elkélhet némi kitartás és erőfeszítés, mert egy keményebb tésztával van dolgunk.
A fánkkarikák eléréséhez 2 db szaggatóformára van szükség: egy külsö és egy belső. A külsővel (6 cm-es) korongokat szaggatunk, majd azok közepét pedig egy belső, 2,5 cm-es formával kiszúrjuk.
Ha nem áll rendelkezésre ilyen picike szúróforma, egy flaska kupakja is elláthatja ezt a szerepet, mert az nagyjából akkora.
Ha nem áll rendelkezésre ilyen picike szúróforma, egy flaska kupakja is elláthatja ezt a szerepet, mert az nagyjából akkora.
Meleg, bő olajban lassan kisütjük. Nem szabad, hogy nagyon forró legyen az olaj, mert akkor hirtelen megbarnul és belül nyers maradhat. Inkább legyünk türelemmel sütés közben, mert itt nem hirtelen sütésről van szó. Amikor az alsó oldal megsült, szép világosbarna, akkor meg kell fordítani, hogy mindkét oldala meg tudjon sülni.
Sülés közbeni térfogatnövekedésre kell számítani, emiatt ne szorosan egymás mellé helyezzétek a fánkokat az olajban!
Sülés közbeni térfogatnövekedésre kell számítani, emiatt ne szorosan egymás mellé helyezzétek a fánkokat az olajban!
Sütés után papírtörlőre szedjük és leitatjuk róla az olajat s azon nyomban s melegében megesszük. Megszórhatjuk porcukorral, kínálhatjuk lekvárral és ha kihűlt, akár pár óra elteltével is friss marad. Ha másnap akarjuk fogyasztani, akkor egyszerűen csak átmelegítjük.