reflektorfényben a zöldségek - gyümölcsök - gabonák - magvak

Vegán Pitypang

Szeder-áfonya crumble

crumble-variáció: mandulás crumble-kéreg

2017. augusztus 17. - Vegán Pitypang

total_viraggal_boritokepnek_szelet_nelkul.jpgEz az az időszak, amikor a természetben szép szerivel lehet vadszedret szedni. Ha szerencsések vagyunk áfonyára is lehet bukkanni az erdőben. Irány hát a természet! 

Akinek most nem adatik meg, hogy vadon nőtt szedret vagy áfonyát szedjen, semmiképp se csüggedjen. A piacokon bizonyos fizettség ellenében könnyen kárpótolódhat.

gy-mik.jpg

Ebben a típusú crumble-ben az egyik legjobb, hogy szeletelhető. Nem folyik szét és nem áll kis halmokban. Persze annak a típusnak is megvan a varázsa, de ha például vendégségbe akarjuk szállítani, azért ez egy fő szempont.
A következő mandulás kérgű crumble recept főzési előtapasztalat és gyakorlat nélkül bátran elkészíthető. Ráadásul alapul használhatjátok más gyümölcskombinációkhoz is. Új ízpárosításhoz lásd alsó fotó: ribizli-meggy crumble.

Gyümölcsréteg:
szeder 500g
áfonya 300g
agar-agar 2,5 tk
nyers nádcukor 100g (a gyümölcs cukorfokától függően lehet kevesebb is akár 70g a szükséges cukor mennyisége. Ha kifejezetten savanyú szederrel és áfonyával van dolgotok, akkor 100g-ot javaslok)

Mandulás crumble réteg:
zabpehely 150g
mandulaliszt 100g (mandulát kávédarálóban ledarál)
nyers nádcukor 60g
kókuszzsír/növényi margarin 60g
víz az összeállításhoz max 75 ml

suti.jpgA gyümölcsöket megmossuk, lecsöpögtetjük a felesleges víztől. Az agar-agart belekeverjük a cukorba, majd pedig  a gyömölcsökhöz keverjük és az egészet egy növényi zsiradékkal megkent tepsibe öntjük. 
A crumble alapanyagait összeállítjuk és arányosan a gyümölcs tetejére halmozzuk.
Én a legszélén hagytam kis helyet, hogy ha forr a szeder-áfonya keveréke akkor ott bugyogjon, ne pedig középen törjön nagyobb lávautat magának. 180 fokra előmelegített sütőben 26 cm-es kerületű tepsiben 45 perc alatt készre sütjük.
elfogyott.jpg
A lenti fotón ugyanazokkal az anyaghányadokkal elkészített ribizli-meggy crumble látható. A ribizli több nedvességet enged, mint a szeder vagy az áfonya, de még így is szeletelhető süteményt kapunk. Az agar-agar mennyiségét enyhe utóíze miatt én nem növelném.
meggy-ribizli_crumble_01.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://veganpitypang.blog.hu/api/trackback/id/tr4212758280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása