Hála ázsiai hatásoknak, most már nálunk is fellelhetünk pak choi-t a kereskedőknél s termelőknél egyaránt. Sőt mi több online kertészeti útmutatót is lehet találni, ha magunk akarnánk ültetni.
Node itt és most enni, pontosabban ételt készíteni fogunk, méghozzá bébi pak choi-t. Magyar nevén bordás kelt.
Amit tudni lehet a bébi verzióról, hogy nagyon zsenge mind a húsa, mind a levele. Szinte nem is kesernyés a húsa ellenben normál méretű társával. Annyira zsenge és édeskés, hogy nyersen is lehetne fogyasztani.
Percek alatt megpárolódik, gyönyörű s nem okoz kellemetlen - a kelfajtákkal együtt járó - emésztési tüneteket. (Ez egyéni érzékenység függvényében változhat.)
![img_1443_autofixelve.jpg](https://m.blog.hu/ve/veganpitypang/image/img_1443_autofixelve.jpg)
Hozzávalók 1 főre:
bébi pak choi 2db (~350g)
sonkahagyma/salotta (vmilyen gyorsan elkészülő) 60-70g (nálam mediterrán édes)
fokhagyma 1db vékony gerezd 3g
gyömbér 6-7g (dupla annyi, mint fokhagyma)
földimogyoró v. repce olaj pirításhoz
szójaszósz (1-2 ek)
növényi tejszín (itt joya finesse) ~0,5-1dl
citromlé 1ek
minimális só
Ez egy villámnyors és pofon egyszerű étel. Annyira, hogy igazából sokáig gondolkodtam, hogy közzétegyem-e, de én imádom ezt az ízkombinációt. Tökéletes. Ezáltal szerintem garantáltan barátságot köttök e kelfélével. Ezt az elkészítési eljárást ráadásul más zöld leveleknél is felhasználhatjátok.
A pak choi-t megmossuk, s leveleire szedjük. Én hosszában kettévágtam a nagyobb leveleket, de ezt nem fontos meglépni.
A hagymát tetszés szerint felvágjuk s 1-2 perc alatt átpirítjuk. Ez idő alatt a fokhagymát és a gyömbért is finomra felaprítjuk s átpirítjuk a hagymával.
Erre az alapra aztán mehet a pak choi és amint összeesett (percek kérdése), mehet rá egy kevés szójaszósz, citromlé és növényi tejszín. Ha tunkolni szeretnénk a szaftot, adhatunk hozzá pici vizet is. Bizony lehet megteríteni, mert amint összerottyan már kész is.
![img_1446_oldalrol_plusz_autofix.jpg](https://m.blog.hu/ve/veganpitypang/image/img_1446_oldalrol_plusz_autofix.jpg)