reflektorfényben a zöldségek - gyümölcsök - gabonák - magvak

Vegán Pitypang

Gesztenyesült

2017. december 11. - Vegán Pitypang
szembol_a_84-es.jpgEz a gesztenyesült lehet az egyik fő fogás az ünnepi asztalon. Egyszerűen bearanyozza a vacsora hangulatát és isteni gesztenye illat surran be a lakás többi szegletébe.
Egészen különleges ízvilággal bír a magvakkal egyben sütött gesztenye. Ne hagyjátok ki, amíg lehet a téli szezonban friss gesztenyét kapni. fontrol_1szelet_kulon_all.jpg
Összetevők 4főre egy 22x13x7 cm-es vekniformához:
gesztenye tisztítva 200g (héjastól ~320g)
dió darálva 150g (vagy más csonthéjas is működik)
zeller 150g
pisztácia 30g
dió apróra összetörve 30g
lilahagyma vagy sonkahagyma 70g
növényi olaj 4ek
só ízlés szerint
színes bors leheletnyi
vegamix bő 1tk
vörösborecet 2ek
víz ~fél-1 dl

Ezt a tökéletes ünnepi sültet friss gesztenyéből érdemes elkészíteni. Miért? A frissen sült gesztenye illata bejárja a konyhát, s az picit beszivárog a szobákba a fenyőillat mellé és isteni illatok terjengenek majd. Természetesen nem csak az illatanyagok dominánsabbak a frissen vásárolt gesztenyénél, hanem az íze is sokkal teltebb.

Hogyan süssek gesztenyét? A gesztenyék tetejére egy keresztet vágunk be éles késsel, s azokat 180 fokos sütőbe helyezzük egy sima tepsiben. 25-30 perc alatt készre sülnek vagy ha valakinek nagyon erős a sütője, akkor ha már kezdenek szétnyílni s kicsit pirulni. Még melegen megpucoljuk.

A lilahagymát és a zellert felaprítjuk s egy serpenyőben zsengére pirítjuk (15 perc). Ha átsültek, akkor a gesztenyével és a darált dióval együtt összedolgozzuk egy aprítóban. Ha nincs aprító otthon, akkor krumplinyomó is megteszi. 
Fűszerezzük, beletesszük az ecetet, vizet, s összekavarjuk. Egy jól formázható, összetapadó tésztát kell kapjunk. Gyorsan felszívja a nedvességet a tészta, de pont annyi folyadék kell csak hozzá, hogy ne teljesen száraz alapanyagokat tegyünk a sütőformába.
Beleszórjuk az apró darabkákra tört magvakat is és belekavarjuk azokat a tésztába. Kiolajozott püspökkenyérformába  tesszük, tetejét megkenjük növényi olajjal s előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Ha megsült és kihült, egy deszkára borítjuk. A tetejét egészen apróra morzsolt vagy darált magvakkal megszórjuk a havas küllem kedvéért. 
Ha magasabb sültet akarunk elérni, akkor rövidebb, mint 20-22 cm-es püspökkenyérformát is használhatunk. Térfogatnövekedéstől nem kell tartani. Szeleteléskor érdemes óvatosan eljárni, mert valamelyest morzsálódhat a széle, mert az kérgesen átsül, ellenben a belsével.

Mivel maga a gesztenye valamennyire édeskés ízvilággal bír, köretként mindenképp sós burgonyapürét, rizst, sült szívsalátát, leveles kelt ajánlok hozzá.
tomb_belul.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://veganpitypang.blog.hu/api/trackback/id/tr9513470527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása