reflektorfényben a zöldségek - gyümölcsök - gabonák - magvak

Vegán Pitypang

Szedres tarte

2018. augusztus 07. - Vegán Pitypang
img_1530.JPG

A következő desszertet imádni fogjátok. Elmondjam miért? Mert egy hideg süteményről van szó, ami a nyári forróságban tökéletesen hűsít és egyazonáltal energiával tölt fel. Plusz az enyhén savanykás szeder-mandulakrém párosítással mindenkit levehetünk a lábáról.

Az ember a desszertekre elsősorban nem a tápértékük és ezen előnyös tulajdonságaik miatt vágyik, de ennél a sütinél ez csöppet sem elhanyagolható. Tésztája teljes kiőrlésű gabona, krémje pedig lényegében mandula és gyümölcs. Én ezt reggeliztem többször is a 13 órás szakácsműszakom előtt és mondanom sem kell, hosszú órákon keresztül éhezés nélkül bírtam a strapát. 

Mielőtt fejest ugrotok a sütés-főzésbe itt hozzá kell gyorsan fűznöm, hogy ennek a receptnek a kiindulópontját Robin Asbellnek köszönhetitek. Málnás tarte receptjével alapját képezte ezen bejegyzés megszületésének.

Tarte-alaphoz:
tk tönkölyliszt/ tk búzaliszt 130g
fehér tönkölyliszt/ búzaliszt 30g
kókuszzsír 60g
víz ~60g
cukor (itt nyers nádcukor) 50g
só ~egy csipet
 
Mandulakrém szederrel
mandula 100g
szeder 325-350g
porcukor 100g (lehet xilit és eritrit is aki csökkenteni akarja a cukorbevitelt)
víz 125g
kukoricakeményítő 20gimg_1543.JPG

Mint azt fönt említettem egy hűsítő desszertről van szó, ami az időbeosztásotokra is kihatással van. Ez azt jeleti, hogy előre kell hát tervezni minimum 3-4 órával, ugyanis bele kell kalkulálni a pihentetési időt, a hülési időt stb.

A mókát érdemes a mandulával kezdeni, ugyanis azt be kell áztatni pár órára. Ez a pár óra minimum kettő, de maximum 6 legyen. Ha lejárt az áztatási idő, akkor a mandula héját el kell távolítani egy blansírozási manőverrel. (Mandulákat forrásban lévő vízbe pottyant, majd leszűr, hideg/jeges vízbe tesz). Ezután könnyedén le lehet húzni  a mandula héját. Hogy egészen pontosan mennyi időt kell eltölteni a mandulának a forró vízben?! Jó kérdés. Ez mandulafüggő, pár másodpercre kell gondolni. Persze manapság már lehet blansírozott mandulát is vásárolni csak az egyrészt drágább, másrészt nem mindenhol elérhető árucikk.

A tarte tésztájának pihennie kell min. fél órát a hütőben. Egyébként előre is el lehet persze készíteni egy nappal ha az embernek akkor van ideje, vagy előre akar dolgozni.
A lisztekben el kell keverni a sót és a cukrot majd el kell morzsolni kókuszzsírral. Hideg víz hozzáadásával pedig össze kell állítani az egészet egy homogén tésztává. Amikor nagyon meleg van, (pl. nálam a konyhában 30 fok) az alapanyagokat érdemes betenni a fagyóba vagy a hűtőbe hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
Ha a tészta pihent, akkor a formába helyezzük s 15 percet elősütjük a sütőben 190 fokon. 
Közben elkészítjük a mandulakrémet. Minden összetevőt egy tálba teszünk (kivéve a szedret) és krémmé dolgozzuk össze. Akár egy mixerben, akár egy botmixer segítségével. Kinek mi áll rendelkezésére otthon.
Ha kisült a tarte-alap, rátöltjük a mandulkrémet és szorosan elhelyezzük benne a szederszemeket.
Hozzávetőleg 30-35 percig sütjük 190 fokon amíg a krémen már nem a krémesség látszik, hanem hogy egy homogén textúrává összeállt. 
Ha kisült, már csak a türelmünkre és egy jó hűtőre van szükség, amiben a krém eléri a tökéletes nyári hőségcsillapító hőfokot. Akkor finomabb, ha fogyasztás előtt több órát is tud a hűtőben állni. Másnap és harmadnap is isteni még, de 3 napnál tovább már  nem érdemes tovább tartogatni. Jaj, s még valami: próbáljátok ki más savanyú! bogyós gyümölcsel is. Az arányok ugyanazok.

A bejegyzés trackback címe:

https://veganpitypang.blog.hu/api/trackback/id/tr9414162131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása