A következő desszertet imádni fogjátok. Elmondjam miért? Mert egy hideg süteményről van szó, ami a nyári forróságban tökéletesen hűsít és egyazonáltal energiával tölt fel. Plusz az enyhén savanykás szeder-mandulakrém párosítással mindenkit levehetünk a lábáról.
Az ember a desszertekre elsősorban nem a tápértékük és ezen előnyös tulajdonságaik miatt vágyik, de ennél a sütinél ez csöppet sem elhanyagolható. Tésztája teljes kiőrlésű gabona, krémje pedig lényegében mandula és gyümölcs. Én ezt reggeliztem többször is a 13 órás szakácsműszakom előtt és mondanom sem kell, hosszú órákon keresztül éhezés nélkül bírtam a strapát.
Mielőtt fejest ugrotok a sütés-főzésbe itt hozzá kell gyorsan fűznöm, hogy ennek a receptnek a kiindulópontját Robin Asbellnek köszönhetitek. Málnás tarte receptjével alapját képezte ezen bejegyzés megszületésének.
Tarte-alaphoz:Mint azt fönt említettem egy hűsítő desszertről van szó, ami az időbeosztásotokra is kihatással van. Ez azt jeleti, hogy előre kell hát tervezni minimum 3-4 órával, ugyanis bele kell kalkulálni a pihentetési időt, a hülési időt stb.
A mókát érdemes a mandulával kezdeni, ugyanis azt be kell áztatni pár órára. Ez a pár óra minimum kettő, de maximum 6 legyen. Ha lejárt az áztatási idő, akkor a mandula héját el kell távolítani egy blansírozási manőverrel. (Mandulákat forrásban lévő vízbe pottyant, majd leszűr, hideg/jeges vízbe tesz). Ezután könnyedén le lehet húzni a mandula héját. Hogy egészen pontosan mennyi időt kell eltölteni a mandulának a forró vízben?! Jó kérdés. Ez mandulafüggő, pár másodpercre kell gondolni. Persze manapság már lehet blansírozott mandulát is vásárolni csak az egyrészt drágább, másrészt nem mindenhol elérhető árucikk.