Én alföldiként abszolút paprikapárti vagyok. Nálunk - olyan hogy ne legyen otthon paprika valamilyen formában - elképzelhetetlen. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenhez azt eszek, de egy biztos: paprika nélkül nem élet az élet.
Sokkal több dolgot ki lehet hozni a Magyarországon termő paprikafajtákból, mint amit jelenleg megteszünk. Ezért arra gondoltam, hogy a megszokott kereteken kívül léphetnénk...Megsütöttem a klasszikus, könnyen hozzáférhető paprikafajtákat. Adtam hozzá egy krémes alapot kesudióból s ezáltal egy isteni és végtelenül egyszerűen elkészíthető pástétomot kaptam. Ezt lehet aztán bátran kenyérrel, sós pálcikával tunkolni vagy reggelire kenyérre kenni.
Tartalmas kence ez a kesudió miatt, ami nagyon fontos hiszen reggel könnyen és gyorsan el tudjuk látni szervezetünket a megfelelő energiával.
Hozzávalók:
A kesudiót beáztatjuk 2 órára hideg vízbe, majd leszűrjük róla a vizet. A paprikákat megtisztítjuk: eltávolítjuk a csumáját, magokat. A kapott paprikahúst nagyobb darabokra szeleteljük, s egy serpenyőben forró olajon jól átpirítjuk. Fontos hogy ne párolódjon, először jól süljön át a felülete, hogy pörzsanyag keletkezzen. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk. Ekkor lehet hagyni keveset dinsztelődni a hagymával fedő alatt pár percet. Amikor elvesztette nyersességét a paprika, levehetjük a tűzről és botmixer segítségével összedolgozzuk a kesudióval. A masszához adjuk a borecetet és végül utóízesíthetjük sóval, borssal amennyiben szükséges. Mehet is a kenyérre.
(Természetesen a paprikákat sütőben egészben is megsüthetnénk, de a serpenyős-pirítós módszerrel időt nyerünk és kevesebb energiát használunk. A paprika héja egyáltalán nem érezhető/látható a masszában, ráadásul a botmixer bőven megbírkózik vele.)