![birsalma_egeszben.jpg](https://m.blog.hu/ve/veganpitypang/image/birsalma_egeszben.jpg)
Miután minden évben azzal szembesültem, hogy a szüleim kertjében terméstől roskadozó birsalmafa rendületlenül ontja magából az ősz e különleges ajándékát, cselekednem kellett. Mégem lehet mindig birsalmasajtot vagy kompótot enni belőle, mikor olyan izgalmas ez a gyümölcs!
Megszületett hát az alábbi nagyon egyszerű leves, mely akár az ünnepi asztalra is kerülhet. Persze azt is remélem felkeltettem a birsalmára kíváncsiak figyelmét és kísérletezésre való kedvét.
~1,3L leveshez a következőkre van szükség:
birsalma 550g (héjastól), 425g (tisztítva)
növényi tejszín 2dl pl. rizstejszín (The Bridge)
xilit 50g (3 púpozott ek)
víz 7,5dl
Fűszerfőzethez: 1db ~5cm-es fahéjdarab, 3db szegfűszeg, 2db szegfűbors, 1db ~2x10cm-es citromhéj, 2-2,5 dl víz
A fűszereket, citromhéjat beledobjuk 2-2,5 dl vízbe és lassú hőmérsékleten hagyjuk felére csökkenni a vízmennyiségét. A kész redukciót a fűszerek nélkül tegyük félre. Ezt az esszenciát majd a leveshez adjuk, ez adja meg a kellemes téli, melegítő ízét levesünknek.
![birsalma_kanallal.jpg](https://m.blog.hu/ve/veganpitypang/image/birsalma_kanallal.jpg)
A birsalma héját, magházát eltávolítjuk, mert nem akarjuk, hogy zselévé alakuljon levesünk. Az almahúst feldaraboljuk, s feltesszük főni egy lábasba a megadott vízmennyiséggel és a xilittel. Ha a fűszerfőzet időközben elkészült, azt is hozzáadjuk. Az almaszeleteket teljesen puhára főzzük.
Mielőtt egy botmixerrel krémlevessé varázsolnánk, érdemes kivenni a főtt almából néhány kedves szeletet, melyeket majd tálaláskor fel tudunk kínálni, akár külön, akár együtt a levessel - abba visszatéve azokat.
Egy doboz rizstejszínnel még krémesebbé és lágyabbá tehetjük a levesünket.
Melegen sült pisztáciával tálaljuk.
Aki nem szereti a savanykás-sós ízpárosítást, az szervírozáskor nyugodtan használhat édes, frissen felvert növényi tejszínhabot. Tökéletesen passzol az is ehhez leveshez.