Egyszerűen elkápráztat a laskagomba. Mind az esztétikája, mind pedig az íze. Tudom, hogy a világ a feje tetejére állt a shiitake-től, de én simán a laskagombától is a fejem tetejére állok. Mellesleg ha már ettetek sült laskagombát, akkor tudjátok miről beszélek. Ha pedig nem és meg szeretnétek tudni milyen, olvassátok tovább a bejegyzést.
Ez a gombafajta egyszerűen sülve vagy szárítva adja ki igazán ami benne van.
A termesztett verzió boltokban, piacokon egész évben könnyen beszerezhető, a szabadban élő társai pedig őszi hónapokban kerülnek elő.
Azon túl, hogy magas az élvezeti értéke, érdemes megemlíteni magas B-vitamin tartalmát. Ráadásul mint a legtöbb gombának, a laskának is alacsony a széndhidráttartalma.
Hozzávalók-elkészítés 2 főre:
laskagomba~300g (mindenestől)
kukoricacsíra-olaj ~3-4 dl (olivaolajat ne*)
búzaliszt ~100g (opcionális)
só
sűrű szövésű gézlap vagy vékony konyharuha/papírtörlő
Ebben a 300g-ban benne van a tönk és a kalap része is a gombának, de jelen esetben sütésre csak a kagyló alakú kalapot tudjuk felhasználni. A tönk jelentős súlyt nyomhat, ezért próbáljunk meg olyan példányt választani, melynek szép kifejlett kalapjai vannak. Számolnunk kell azzal, hogy a tönkje elég tömör és rágós, főzve vagy szárítva tudjuk csak elfogyasztani.
Lehet belőle gombapástétomot, gombapürét csinálni vagy aszalógépben pl. meg lehet szárítani, porrá őrölni majd később ízesítésre felhasználni.
A kagyló alakú kalapot le kell vágni a tönkről és egy gézlapra/papírtörlőre tenni. Ott mindkét oldalát besózni, s lemezeivel lefele, a gézlappal/papírtörlővel letakarva minimum 20 percet várni, míg a vizet elkezdni kiengedni magából. A gézlap vagy konyharuha pedig szépen felveszi a nedvességet.
Ha használunk lisztet, akkor ahhoz kevés sót adunk s megforgatjuk benne a kalapokat. Az olajat felhevítjük 140 fokra, s kisütjük benne a laska kalapjait. Amikor az egyik oldala aranysárgás színt kapott, már lehet is megfordítani s megsütni a másik oldalát. A sütési ceremónia mindössze 3-4 percig tart.
Sütés után természetesen lecsöpögtetjük vagy hagyjuk picit papírtörlőn, hogy az felszívja a felesleges olajat.
*Sütéshez olivaolajat nem javaslok használni, mert kesernyés ízt ad a gombának.
![laska_feszek.jpg](https://m.blog.hu/ve/veganpitypang/image/laska_feszek.jpg)