reflektorfényben a zöldségek - gyümölcsök - gabonák - magvak

Vegán Pitypang

Almás-karamellás pite

hajszálvékony almaszeletek omlós pitetésztán karamellszósszal bevonva

2017. április 16. - Vegán Pitypang

pite_koronas_aranyesovel_az_asztalrol.jpgOmlós vékony pitetészta, hajszálvékony almaszeletkékkel és csak csínján fahéjas karamellel...Ha valakinek kedveskedni szeretnétek, vagy csak ha valami olyan könnyű desszertet akartok sütni, amitől elolvad az ember szíve, akkor ez tökéletes választás.

18 cm-es kerek torta,- vagy piteformához (6 szelet)
fehér tönkölybúzaliszt 100g
hideg kókuszzsír 45g
nádcukor 1 ek
hideg csapvíz (minimális mennyiség)
Almaréteg:
Golden/Jonatán alma 1 db ~180g
citrom facsart leve 1 ek
Karamellszósz:
barna nádcukor 60g 
hígabb növényi tejszín 1 dl (itt Yoya finesse)
kókuszzsír 1 ek
citrom facsart leve 1 tk
víz 50 ml
fahéj 2 késhegynyi

A lisztben elmorzsoljuk a kókuszzsírt, hozzáadjuk a cukrot és csak annyi vizet csepegtetünk hozzá, ami feltétlenül szükséges hogy az alapanyagokból egy homogén tésztát tudjunk összeállítani. Ha ez megtörtént, betesszük a hűtőbe 30 percre. Ez azért szükséges, mert különben nem tudnánk kinyújtani a tésztát.
Pihentetés után lisztezett deszkán ~3 mm vastagra nyújtuk és a formába helyezzük. A széle körben szabadon díszíthető, visszahajtható, akár le is vágható. Én egy villa fokának segítségével körben benyomkodtam nem ügyelve arra, hogy széle egyenlő magas legyen mindenhol.
szeletek.jpg
Az almát meghámozzuk, a csumáját eltávolítjuk és elnegyedeljük. A negyed darabkákat egy gyalu segítségével 1 mm vékony szeletekre vágjuk. Citrommal picit meglocsoljuk. Az almaszeletkéket egymást szorosan fedve, szeletről-szeletre haladva elhelyezzük és teljesen befedjük vele a tészta egész felületét. Lehet kívülről befelé haladni, vagy persze sorokat alkotva is. A design különösképpen nem fog látszani, de ha arányosan és körülbelül ugyanolyan távolságra fektetjük le a szeleteket, akkor arányosan oszlik el a karamell is. Ezt nem árt szem előtt tartani.

Karamell készítése nem egy újkeletű dolog, és habár lehet elsőre nem lesz tökéletes, könnyen rá lehet érezni az ízére. Itt megpróbálom röviden elmagyarázni azoknak, akik nem szívesen töltenének sok időt online tartalmak böngészésével.
A cukrot közepes lángon egy magasabb falú edénybe borítjuk s hozzáadjuk a vizet, citromlét. Közepes hőfokon hagyjuk karamellizálódni miközben a lábast (benne a cukorsziruppal) folyamatos kis körkörös mozdulatokkal mozgatjuk. Fakanállal semmiképp se kevergessük ezen a ponton, mert a cukorkristályok arra ráragadnak és kristályos is lehet a karamell. Nem kell megijedni, ha bizonyos pontokon egészen sötétbarnává válik a színe, ha a lábast folyamatosan mozgatjuk a leírt módon akkor nem fog megégni a cukorszirup.
Ha barna nádcukrot használtunk, akkor nehezebb a színváltozásból megállapítani, hogy kellően megkaramellizálódott-e már a cukor. Ilyenkor ha teszteljük, megkóstoljuk, karamellás ízéből megállapítható, hogy elérte a kellő állapotot Ekkor beletehetjük a kókuszzsírt, a tejszínt és a fahéjt. Összekeverjük, állaga szépen besűrűsödik és már önthetjük is az almarétegre.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sül.
pite_oldalso_resz_viragokkal_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://veganpitypang.blog.hu/api/trackback/id/tr10012430687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása