Hajdina, padlizsán és kápia paprika triumvirátusa mutatkozik meg ebben a receptben. Én imádom, s még van a piacokon kápia és padlizsán is.
3 főre a következőkre lesz szükség:
hajdina 20 dkg
1,5 nagy padlizsán ~30dkg (jóval a főzés előtt felvagdos, besóz, állni hagy)
1 nagyobbacska v.hagyma
2 vastag gerezd fokhagyma
1 nagyobbacska kápia paprika
fél csomag tofu 15 dkg
szójaszósz 4-5 ek (a mennyiség erősen függ a típustól, én all purpose Kikkomant használtam)
fűszerek bőkezűen: 1 tk őrölt paprika, 2 tk kurkuma, 2 tk római kömény (egész), 2 tk rozmaring, só, bors
Így készül:
Első lépésként a hajdinát feltesszük a tűzre: minimális olajon megpirítjuk (1-2 perc), majd 1,5 szeres mennyiségű vízzel ~20 perc alatt készre főzzük. Szépen elvan, s ha lefedjük kavargatni sem kell. A végén majd a zöldségekhez keverjük.
A vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a padlizsánt, paprikát s magas hőfokon jól átpirítjuk. Fűszerekkel átforgatjuk, 1-2 perc pirítás után lefedve puhulni hagyjuk.
Addig a tofut római köményben, fűszerköményben, őrölt paprikában átforgatjuk és pici olajon felületét átpirítjuk.
A padlizsán a legmakacsabb, de ha már az is megpuhult akkor a végső ízesítés és utolsó simítások is megtörténhetnek: belemegy a reszelt fokhagyma, fél tk fekete bors, a tofukockák, az előfőzött hajdina ééés meglocsoljuk szójaszósszal. Ezt érdemes fokozatosan adagolni s ráérezni hogyan tudjuk elérni a kívánt ízhatást. Kísérletezzünk bátran. Hagyjuk ilyen állapotában párat rottyanni és kész is.