Nagymamámnak köszönhetem, hogy megismerkedhettem a csicsókával. Ő nevelgetett kertjében rengeteg csicsókát, ami azonban az évek során olyannyira elszaporodott, hogy már nem engedett táptalajt más zöldségnek a szűk kis kertben. A csicsóka ugyanis nagyon igénytelen és hideget jól tűrő növény; kis energiabefektetéssel is bő termésre számíthatunk.
Csicsókatermésben gazdag években a családom annyira megkedvelte ezt a krumplihoz hasonlítható zöldséget, hogy teljesen beépítette a hétköznapjaiba. Családi receptekből fogok hát meríteni. Egy egyszerű és filléres leves leírása alább olvasható, aminek segítségével a hűvös hónapokban is változatossá és táplálóvá tehetjük étkezéseinket.Anyukám egyik fő specialitása az alföldi csicsókafasírt pedig hamarosan a blogon.
2 szép tányérra (7 dl)
zeller 10 dkg
friss petrezselyem ~1 kis csokor
tárkony bő 1,5 tk, só
viz ~ 4,5 dl
A durvára darabolt zöldségeket kissé átpirítjuk és felöntjük vízzel.13 perc alatt ez nekem készre főtt. Eszméletlen! Ki hallott még ilyet, hogy a zöldségeket sokáig kell főzni...
Tehát ha kész, beletesszük a zöldeket, rottyanthatunk rajta még egyet és jöhet neki a pürésítés.
Tipp: pirított magvakkal pl. dióval, szezámmaggal, lenmaggal adhatunk neki egy kis pluszt, meg persze magunknak fontos ásványi anyagokat, vitaminokat.
Tehát ha kész, beletesszük a zöldeket, rottyanthatunk rajta még egyet és jöhet neki a pürésítés.
Tipp: pirított magvakkal pl. dióval, szezámmaggal, lenmaggal adhatunk neki egy kis pluszt, meg persze magunknak fontos ásványi anyagokat, vitaminokat.
Ehhez kell egy serpenyő, amibe beleszórjuk magvakat majd fedővel lefedjük, s pár percig pirítjuk. (fedő nélkül is mehetne ha a szezámmag, lenmag nem ugrálna ki a serpenyőből)