reflektorfényben a zöldségek - gyümölcsök - gabonák - magvak

Vegán Pitypang

Tárkonyos zelleres csicsókakrémleves

2015. november 15. - Vegán Pitypang
csicsoka.jpg
Nagymamámnak köszönhetem, hogy megismerkedhettem a csicsókával. Ő nevelgetett kertjében rengeteg csicsókát, ami azonban az évek során olyannyira elszaporodott, hogy már nem engedett táptalajt más zöldségnek a szűk kis kertben. A csicsóka ugyanis nagyon igénytelen és hideget jól tűrő növény; kis energiabefektetéssel is bő termésre számíthatunk.

Csicsókatermésben gazdag években a családom annyira megkedvelte ezt a krumplihoz hasonlítható zöldséget, hogy teljesen beépítette a hétköznapjaiba. Családi receptekből fogok hát meríteni. Egy egyszerű és filléres leves leírása alább olvasható, aminek segítségével a hűvös hónapokban is változatossá és táplálóvá tehetjük étkezéseinket.
Anyukám egyik fő specialitása az alföldi csicsókafasírt pedig hamarosan a blogon.

2 szép tányérra (7 dl)

csicsóka 27 dkg (a mérlegem nagyon pontos, amúgy 26,9 dkg volt)
zeller 10 dkg
friss petrezselyem ~1 kis csokor
tárkony bő 1,5 tk, só
viz ~ 4,5 dl

A durvára darabolt zöldségeket kissé átpirítjuk és felöntjük vízzel.13 perc alatt ez nekem készre főtt. Eszméletlen! Ki hallott még ilyet, hogy a zöldségeket sokáig kell főzni...
Tehát ha kész, beletesszük a zöldeket, rottyanthatunk rajta még egyet és jöhet neki a pürésítés.

Tipp: pirított magvakkal pl. dióval, szezámmaggal, lenmaggal adhatunk neki egy kis pluszt, meg persze magunknak fontos ásványi anyagokat, vitaminokat.
Ehhez kell egy serpenyő, amibe beleszórjuk magvakat majd fedővel lefedjük, s pár percig pirítjuk. (fedő nélkül is mehetne ha a szezámmag, lenmag nem ugrálna ki a serpenyőből)
csicsokakremleves_kicsinyitve.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://veganpitypang.blog.hu/api/trackback/id/tr998080678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása