A kökény üdítően savanyú és rendkívül sokoldalúan felhasználható gyümölcs. Még ha önmagában nassolgatásra nem is alkalmas, sütemények kiváló kiegészítője lehet. Szerencsés kirándulók vagy még szerencsésebb piacra járók elcsíphetik azt az őszi periódust, mikorra kellőképpen beérett és kevésbé fanyar az íze. Én zsákmányoltam belőle egy nagy dobozzal és beépítettem a kedvenc zabkekszembe.
A következő mennyiségből ~30/32 db keksz születik:
kökény 20 dkg (nem kimagozva, ám a tésztába téve majd érdemes megszabadulni a magjától)
zabpehely 10 dkg (legjobb a közepesen kemény, de jöhet bármilyen)
liszt 10 dkg (tk/fehér tönkölybúza)
kókuszzsír 10 dkg
nádcukor 10 dkg (itt finomítatlan aranybarna, s nem kell porcukorrá őrölni)
dió 10 dkg (apróra tört)
víz ~0,5 dl*
A fölsorolt hozzávalók a kökény és a dió nélkül egy az egyben a zabkeksz alapreceptje, melyet többféle gyömölccsel, csonthéjassal, fűszerekkel színesíthettek.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Mialatt elkészül a tészta és a kekszek a tepsibe kerülnek, a sütő szépen bemelegszik.
A hozzávalókat szimplán össze kell keverni (kökényt, diót a legvégén adjuk hozzá) és két kiskanál segítségével enyhén zsírozott, lisztezett tepsibe szorosan egymás mellé helyezni. 220 fokon 16-17 perc alatt készre sül, úgyhogy érdemes időzítőt állítani.
*A hozzáadott víz mennyisége erősen függ a zabpehely és liszt minőségétől. A cél, hogy egy ragadós, masszív massza jöjjön létre.