Eme szilvás pite igazi sikersztori. Nemtől, kortól és étkezési szokástól függetlenül eddig mindenki a receptért sóvárgott. Egy klasszikus német, ún. Streuselkuchen receptet dolgoztam át még sok-sok éve. Íme az eredmény:
28 cm-es formáhoznádcukor 10 dkg (finomítatlan aranybarna)
tofu 1/3 csomag (=10 dkg)
apróbb szemű zabpehely bő ~2 ek, lenmag ~2 tk (előre annyi vízbe beáztat hogy a végeredmény pempős legyen)
Morzsás tészta a pite és a szilva tetejére:szilva 1-1,1 kg
fehér tönkölybúzaliszt 10 dkg
kókuszzsír 5 dkg
nádcukor ~3ek (finomítatlan aranybarna)
fahéj ~1 kkkókuszzsír 5 dkg
nádcukor ~3ek (finomítatlan aranybarna)
víz (pár csepp)
Az alapanyagokból tésztát gyúrunk, amit 30 cm-es kerületű körré nyújtunk ééés mehet is egy vékonyan kizsírozott piteformába. Szilvákat félbevágva szorosan, félkörívben a tésztára halmozzuk. Bőven megszórjuk nádcukorral (~3-4 ek) és fahéjjal (~1 kk).
Jön a vékony morzsás takaró neki. Ehhez a fönt leírtakat minimális vízmennyiséggel épphogy meghintjük és morzsás tésztává alakítjuk majd a pite tetejére szórjuk.190-200 fokon egy órán át sütjük.