Körtéből bizony létezik jónéhány fajta. Szám szerint több mint harminc. Mégis melyiket ismerjük és szeretjük? Ismerjük-e például a Hardyt vagy a Conference-t?
Üzletekben és sokszor zöldségesekben is csak 1-2 ismertebb típust villantanak meg. Hoztam egy kis ízelítőt a hazai, könnyen beszerhezető és talán legelterjedtebb fajtákból. Itt és most találkozhattok "Mr" Bosc kobakkal, Conference-szel, Vilmossal, és Hardyval.
Kezdjük a kis helyes Hardyval (lent). Fehér húsú vajkörteként is hivatkoznak rá. Nem véletlen; enyhén fűszeres, hamvas húsa szinte szétolvad az ember szájában.
Bosc kobak (fent): vékony héjával nálam verhetetlen. Alkalmazkodó ízével sütikbe, vagy sósakba karamelizállva tuti befutó. Ráadásul hűvös helyen sokáig jól megvan, míg meg nem esszük.
Conference (bal): ez is igencsak jól kombinálható, telt, édes lédús körtefajta. Héja kissé vastagabb mint a Bosc kobaké, de emiatt cseppet sem veszít értékéből.
Vilmos (jobb): a Vilmost, e kora ősszel érő, jellemzően napsárga körtefajtát ki ne ismerné? Fanyar, édeskés ízét semmivel nem lehet összetéveszteni. Szegfűszeggel jól társítható. Nemcsak pálinkának való!
Remélem kedvet kaptatok akár ezek, akár számotokra még ismeretlen fajták fogyasztásához...folyt köv.