A téli periódus csupa finomságot rejt magában. Egyik őszi-téli kedvencünk a székelykáposzta, amit mindenféle macera nélkül húsmentesen is el lehet készíteni. Amellett hogy szuper vitaminbomba, tartalmas, laktató és tud mindenmentes (szója, tej, liszt ect.) is lenni. Egyébként persze dúsítható tofuval, szójakockával vagy akár házi sajttal is.
2 főre a hozzávalók:
fűszerek: őrölt paprika bő ~3 tk (erősen függ a minőségtől), 2 szép darab babérlevél, őrölt/egész fűszerkömény ~fél tk, majoranna ~1 tk, egész feketebors ~12 db golyócska
A receptúra röviden: készíts pörkölt alapot, add hozzá az előre jól átmosott káposztát, öntsd fel vízzel, majd tedd fel a tűzhelyre főni.
Bővebben: a lilahagymát megdinszteljük, fűszereket átpirítjuk, rátesszük a káposztát, jól átforgatjuk, vízzel felöntjük és fedővel lefedve 45 percig főzzük. A felkockázott tofut az utolsó 5 percben elég hozzáadni.
Ha székelykáposztánkat azonnal szeretnénk fogyasztani, akkor érdemes a tofut a fönt megnevezett fűszerekben átforgatni, aranybarnára pirítani, s csak azután a káposztához adni. Ha esti órákban készítjük és csak másnap fogyasztjuk, a tofu az éjszaka leple alatt szépen megszívja magát a paprikás lével.