Ezt a szuper krémdesszertet még két éve karácsonyi meglepetésnek gondoltam ki. Itt az ideje, hogy ti is megismerjétek. Szerintem megállja helyét a karácsonyi menü desszertkórusában. Egyszerűen elkészíthető szezonális édesség.
Négy (200 ml-es) kehelyhez
grízkrém:
tk tönkölybúzadara 10 dkg (lehet más búzadara is)
kókuszzsír ~1 ek
kókusztej* ~4 dlcsipet kardamom, fahéj
karamellizált körte:
bosc kobak körte 37 dkg (nálam 3 db)víz ~0,5-1 dl
csipet kardamom, fahéj
csokifedél:
étcsoki 50 g (80%-os csokit javaslok)
étcsoki 50 g (80%-os csokit javaslok)
kókuszzsír ~fél ek
kókusztej ~2 ek
Tejbegrízt főzünk a megadott alapanyagokból és még melegen a pohárkákba töltjük.
A körtét meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Ezután kezdődhet a karamellizálás. A körteszeleteket egy serpenyőbe tesszük, megszórjuk cukorral. Amikor a cukor felolvadt, hozzáadjuk a vizet és a fűszereket. Fedő alatt ~10 percig hagyjuk a körteszeletkéket szépen barnulni, puhulni. Ha késznek nyilvánítjuk, mehet a krém tetejére.
Utolsó lépésként az étcsokit vízgőz fölött a megadott zsiradékkal, tejjel felolvasztjuk és a karamellizált körterétegre halmozzuk. Fogyaszthatjuk melegen és hidegen is.
*Iránytű a kókusztej készítéséhez: http://www.mindenmentes.hu/2012/11/tehentej-helyett-2-hazi-kokusztej.html