Tegye fel a kezét, aki már evett céklát savanyúságra kényszerített formáján kívül is! Ha még nem, akkor bizony eljött az idő, hogy felfedezzétek a céklában rejlő lehetőségeket. Itt és most mutatok nektek egy szuperegyszerű receptet, amelyben a cékla brillírozni fog és remélem belopja magát a szívetekbe.
Egy 20x28 cm-es tepsihez a következő dolgokra lesz szükség:
Pite alap:
teljes kiörlésű rozsliszt 25 dkg
víz ~2 ek
csipet só, fél tk őrölt fűszerköménycékla 30 dkg
joghurt 500 g (itt natúr Yoya)
lilahagyma ~10 dkg
repceolaj ~3 eksó ízlés szerint
Ahogy azt említetettem a cékla párolódása alatti időt kihasználva, összeállíthatjuk a tésztát. Először a zsiradékot és a lisztet dolgozzuk össze, majd jöhet bele az áztatott zabpehely és a minimális mennyiségű víz. A kapott tésztánkat ügyesen kalkulálva akkorára nyújtjuk, hogy legyen minden oldalról egy ~3 cm-es pereme a tepsiben. Előmelegített sütőben 200 fokon ~20 perc alatt készre sütjük. Tálalhatjuk bármilyen zöld salátaágyon vagy persze önmagában is megállja a helyét.
![cekles_pite_felirat_nelkul.jpg](https://m.blog.hu/ve/veganpitypang/image/cekles_pite_felirat_nelkul.jpg)