reflektorfényben a zöldségek - gyümölcsök - gabonák - magvak

Vegán Pitypang

Rusztikus céklás pite

2016. január 12. - Vegán Pitypang

ceklas_pite_2.jpg

Tegye fel a kezét, aki már evett céklát savanyúságra kényszerített formáján kívül is! Ha még nem, akkor bizony eljött az idő, hogy felfedezzétek a céklában rejlő lehetőségeket. Itt és most mutatok nektek egy szuperegyszerű receptet, amelyben a cékla brillírozni fog és remélem belopja magát a szívetekbe.

Egy 20x28 cm-es tepsihez a következő dolgokra lesz szükség:

Pite alap:
teljes kiörlésű rozsliszt 25 dkg
kókuszzsír 8 dkg
zabpehely ~2 ek + lenmag ~1 tk (előre annyi vízbe beáztat hogy éppen ellepje és végeredmény pempős legyen)
víz ~2 ek
csipet só, fél tk őrölt fűszerkömény

Joghurtos cékla:
cékla 30 dkg
joghurt  500 g (itt natúr Yoya)
lilahagyma ~10 dkg
repceolaj ~3 ek
babérlevél 2 szép darab
őrölt fűszerkömény, fekete bors ~1-1 kávéskanál
só ízlés szerint

A tészta és a "töltelék" elkészítését elég jól össze lehet hangolni, így a piténk cakkumpakk 50 perc energiabefektetés után már az asztalon gőzölöghet.
Amíg a cékla a tűzhelyen rotyogva eléri a zsenge, még roppanós állagot, belevethetjük magunkat a tésztkészítés örömébe. Nincs kifogás, ha nincs otthon nyújtódeszka és/vagy nyújtófa. Egy kisebb konyhapult felülete és egy nagyobb hasú üveg is elláthatja ezek funkcióit.

A hagymát megdinszteljük és átforgatjuk benne a fűszereket.  Hozzáadjuk a tetszőlegesre vágott céklát, magas hőmérsékleten alaposan átpirítjuk és ~ fél dl víz hozzáadásával lefedve ~15-20 percig hagyjuk párolódni. Nem kell hogy teljesen puha legyen, a sütőben is fog még picit puhulni. Ha elérte a kellemesen roppanós állagot, felöntjük joghurttal és a tepsibe halmozzuk.
Ahogy azt említetettem a cékla párolódása alatti időt kihasználva, összeállíthatjuk a tésztát. Először a zsiradékot és a lisztet dolgozzuk össze, majd jöhet bele az áztatott zabpehely és a minimális mennyiségű víz. A kapott tésztánkat ügyesen kalkulálva akkorára nyújtjuk, hogy legyen minden oldalról egy ~3 cm-es pereme a tepsiben. Előmelegített sütőben 200 fokon ~20 perc alatt készre sütjük. Tálalhatjuk bármilyen zöld salátaágyon vagy persze önmagában is megállja a helyét.
cekles_pite_felirat_nelkul.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://veganpitypang.blog.hu/api/trackback/id/tr888266688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása