Egy téli céklaleves-sorozat első résztvevőjéről olvashattok az alábbiakban, ami arra hivatott, hogy kedvet csináljon a cékla megismeréséhez és különböző formákban történő fogyasztásához..
A leves minden összetevője könnyen beszerezhető és kedvező áron elérhető. A magyar konyha ízvilágában jól ismert fűszerkombináció tökéletesen alkalmas e zöldség zamatának kiemelésére.
Alapanyagok ~700 ml leveshez (2 fő):
cékla 25 dkg
krumpli 20 dkg (itt Rózsa de más fajta is megteszi)
lilahagyma ~10 dkg (persze lehet vöröshagyma is)
babérlevél 2 csinos db, őrölt fűszerkömény és szerecsendió 1-1 kk., fekete bors ~ egy csipet
só ízlés szerint
repceolaj ~2 ek
A zöldségeket felaprítjuk, átpirítjuk olajon a fűszerekkel együtt és fölengedjük ~0,5 l vízzel. Hozzávetőlegesen 20 perc főzési időre számíthatunk, ami tulajdonképpen szabadidőnek minősül, ugyanis különösebb figyelmet levesünk nem igényel. Turmixoljuk/pürésítjük és szedhetjük is a tányérokra.