reflektorfényben a zöldségek - gyümölcsök - gabonák - magvak

Vegán Pitypang

Borscs

2016. február 01. - Vegán Pitypang

borscs.jpg

Szerintem a borscs az egyik legtöbb kísérletezési lehetőséggel kecsegtető szláv étel. Nagyjából elronthatatlan,  minden zöldség megtalálja benne a helyét, a fűszerek pedig javában összedolgoznak. Számomra ezen a télen megunhatatlan. Az alábbi receptben egy ukrán fajtáról olvashattok. Próbáljatok ki bátran egy zöldségarányt, variációt s egyetek sok céklát!

Gigantikus adag (5 nagy tányér+repeta)

Cékla 35 dkg
Zeller 15 dkg
Lilakáposzta 10 dkg
Lilahagyma 8 dkg
Répa 8 dkg
Paszternák 2-3 dkg
Sűrített paradicsom bő 3 ek
1,15 l  víz

Petrezselyem ~1 csokor, fokhagyma 10 g (~3 nagyobbacska gerezd), babérlevél 2 giga levél vagy 3 közepes, fűszerkömény őrölt és egész ~1 tk, fekete bors és szegfűbors 1 tk, szárított kapor ~2 nagy tk*

borcs_2_croppal.jpg
A legtöbb időt a zöldségek előkészítése veheti igénybe. Ne csüggedjetek, ha pucolási és szeletelési technikátokat tempósra fejlesztitek, a későbbiekben ez meg se fog kottyanni.

A lilahagymát átdinszteljük, s a fűszerekkel átforgatjuk. A céklát hozzáadjuk, jól átpirítjuk, amitől aztán csodás színe lesz a leveseteknek. Ezután mehet az összes többi felszeletelt zöldség a lábosba és felöntjük vízzel. Ha felforrt, alacsony hőmérsékleten ~20-30 percig főzzük. Ha szeretitek a zsengén roppanós céklát, akkor elég 20 percig főzni.
Amikor elérte a cékla a számotokra tökéletes puhaságot,  jöhet a sűrített paradicsom, petrezselyem, reszelt fokhagyma és a kapor. A tűzről félretesszük ~10 percre s fogyasztható is. Ajánlom, hogy várjátok ki a végső simítások után ezt a kis időt, letisztulnak az ízek.

*Ha tudtok, friss vagy fagyasztott kaprot (1 csokor) használjatok.

Tipp: főtt vagy akár tepsiben sült krumplival tálalva egytálételként fogyasztható.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://veganpitypang.blog.hu/api/trackback/id/tr248346766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása