reflektorfényben a zöldségek - gyümölcsök - gabonák - magvak

Vegán Pitypang

Rebarbara crumble I.

cukormentes rebarbarás morzsás süti barna rizslisztből

2016. április 23. - Vegán Pitypang

 morzsas_suti.jpgNincs miért félni a rebarbarától. Feszélyezhet a tudat, hogy zöldség, mi mégis gyümölcsként tekintünk rá, de biztosíthatlak benneteket, ha egyszer kipróbáltátok, nem lesz megállás.
Savanyú, színes, lédús, hámozni sem kell. Készülhet belőle lekvár, szörp, trillió féle sütivariáció és még kicsiny országunk határain belül is megterem. Mi kell még?!rebarbara_kezben.jpg

A következő recept egy glutén,- és cukormentes variációt mutat be. A morzsás fedél fő alkotóeleméül a barna rizslisztet választottam, ami miatt enyhén rizskoch jeleget is kapott a desszert.

Ha cukrot (akár nádcukor akár répacukor) használtok, más ízdimenziók nyilnak meg. Jobban életre kel a savanyú-édes ízpár.rebarbara.jpg

Arányok 4 főre (26x28 cm-es szív alakú formában tökéletesen elfért):

rebarbara 50 dkg (leveleket el kell távolítani)
nyírfacukor 16 dkg (6 dkg a rebarbarára, 10 dkg a morzsa tésztájába)
barna rizsliszt 18 dkg
kókuszzsír 13 dkg 
víz ~1 dl 

vaníliarúd 1 db (opcionális)

A rebarbara crumble-el nem kell sokat lacafacázni. Az ember megmossa a zöldség szárait, nagyobb szeletekre (~5 cm) feldarabolja*, beleteszi egy formába, megszórja vaníliás cukorral, s ráhalmozza a morzsát. A tepsi/forma azonnal mehet a sütőbe, ahol a crubmble 200 fokon ~35 perc alatt készre sül.

A morzsa elkészítése:
Habár a morzsafedélhez nem írnak hivatalosan folyadékhozzáadást, én tettem hozzá ~1 dl vizet. Számomra így könnyebben összeállíthatóvá és ropogósabbá vált a morzsafedél.

A kókuszzsírt szilárd halmazállapotában elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a nyírfacukrot, majd fokozatosan a vizet. Ha összeállt a fedél, akkor szépen egyenletesen beborítjuk vele a felszeletelt rebarbarát.

*Tipp: Ha kisebb szeletekre vágjuk a szárakat, egy sziruposan híg rebarbara alapot kapunk, amiben a szeletek formájukat elvesztve szétsülnek.

rebarbaras_suti_tanyeron.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://veganpitypang.blog.hu/api/trackback/id/tr548657674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása