reflektorfényben a zöldségek - gyümölcsök - gabonák - magvak

Vegán Pitypang

Citromos-mentás spárga

2016. május 09. - Vegán Pitypang
spargakoteg1.jpg
Piacokon gyakran piros-fehér kockás kabátkába öltöztetett spárga tökéletes indítása a tavasznak. Tisztítani nem kell, csak jól megcsutakolni, a fás részeket eltávolítani, ami mindenféle tapasztalat nélkül bárkinek percek alatt sikerülhet. Íze kicsit emlékeztet a zöldborsóéra ezért (is) azt gondolom, hogy gasztronómiánkba könnyen beültethető. Érdemes vele megpróbálkozni szkeptikusoknak is.
Az alábbi leírással remélem kedvet kaptok egy 5 (igazából 6+3) perces pirított spárgának s beiktatjátok fogyasztását tavaszi hétköznapjaitokba.

~2 főre:
zöld spárga 50 dkg (általában 1 db kabátos csomagnak ennyi a súlya)
citrom frissen facsart leve ~2 ek
borsmentalevél (5 db szép egészséges felnőtt levél felaprítva)
olívaolaj 2-3 ek
víz ~fél dl

spargakoteg_2.jpg

Ahogy föntebb írtam a spárgákat megmossuk, s a fás részeket eltávolítjuk. Ez a kemény rész spárgánként változó. Érdemes a végén elhajlítani, s ahol letörik a nem könnyen rágható szárvég, az mehet a komposztba. Meg is kóstolhatjátok, s ami zsenge az maradhat.
Olívaolajat hevítünk, s beletesszük a spárgákat. Kb egy perc után átforgatjuk, hogy mindenhol átpiruljanak, s meglocsoljuk pici vízzel, citrommal. A spárgák ~5 perc után tökéletesen zsengék, roppanósak lesznek. A legvégén megszórjuk s átforgatjuk a mentalevelekkel, majd forrón tálaljuk akár magában, akár köretként vagy körettel. További lehetőségeknek már csak a ti fantáziátok szab határt.
sparga_tanyeron.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://veganpitypang.blog.hu/api/trackback/id/tr198700774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása