A barna rizs sokkal magasabb tápértékkel és vitamindózissal bír, mint fehérre hántolt testvére. Igaz főzési ideje hosszabb, de ha tudjuk, hogy mennyi idővel kell kalkulálni a párolás során, akkor könnyen lehet vele tervezni, s bele fog férni az időbe.
Először nagymamámtól tanultam, hogy a rizst érdemes sütőben párolva elkészíteni. Szakmai tanulmányaim során pedig örömmel tapasztalom, hogy ezt a technikát az Ételkészítési ismeretek című tankönyv is erősen támogatja. Persze rizsfőzőben megfőzve is elég jó állagot kaphatunk, mégis ha rangsort kellene állitani, akkor a sütős verzió állna nálam az első helyen. A rizs megtartja zsengeségét; puha, de valahogy mégis roppanós marad és nem alakul át egy ragacsos masszává.
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy fedővel rendelkező lábasban kevés olajat hevítünk, amelyben átpirítjuk a rizsszemeket, hogy nagyjából mindenhol érje őket hő. Sózzuk, igény szerint fűszerezzük*, s felengedjük 4x-es mennyiségű vízzel.
Amennyiben a rizst előző nap beáztattuk, akkor 3x-os mennyiségű víz is elegendő.
Én egy főre 60-70 g natúr barna rizst szoktam kimérni, persze ettől el lehet térni az adott étel és az igényeknek megfelelően.
Áztatással vagy anélkül 45 perc alatt készre párolódik 190-200 fokos sütőben fedővel lefedve. Ha forró vízzel öntitek le akkor ráadásul nyerhettek hozzávetőleg 5 percet.
*Kellemes, enyhén keleti ízvilágot kaptok ha 120 g rizshez 8-10 nagyobb szem szegfűborsot adtok. Természetesen ízesíthetitek már az által is a köretet, ha zöldségleves alaplével öntitek fel a rizst vagy zöldfűszerágakat helyeztek a lábasba.