reflektorfényben a zöldségek - gyümölcsök - gabonák - magvak

Vegán Pitypang

Gyökérzöldségekkel megrakott palacsinta

2016. szeptember 10. - Vegán Pitypang

rakott_palacsinta_2.jpgMeg kell hagyni, lehet szép számmal létezik a rakott palacsintánál fotogénabb étel. Ízben viszont nincs kétség, brillíroz.
Persze ehhez az is kell, hogy gyökérzöldségekkel, méghozzá petrezselyemgyökérrel (aka gyökér vagy fehérrépa), zellergumóval és répával, továbbá friss zöldfűszerekkel társítsuk.
E recept által más kontextusban ismerhetitek meg ezeket a superfoodok mögött kullogó, sokszor csak húslevesalapléhez használt finomságokat, ráadásul a pénztárcátok sem sínyli meg ezt a kis konyhai akciót. Mindenhol elérhető és barátságos áron beszerezhető alapanyagokról van szó, kicsit kiragadva a megszokott hétköznapokból.

4 főre szükséges:
palacsinta 15 db (18-19 cm átmérőjű)
sárgarépa 9 dkg (1 közepes db)
petrezselyemgyökér 7 dkg (egy közepes db)
zellergumó 11 dkg (1 pici darab)
paradicsomlé ~4 dl
vöröshagyma 10 dkg
fokhagyma 1 gerezd ~3-4 g
rozmaring (~18 db levelecske)
kakukkfű 1 db kb 8 cm-es szál
oregánó 1 szűk mokkáskanálnyi
citromlé ~1 ek frissen facsart
olivaolaj ~3 ek

A hagymát üvegesre pirítjuk. A gyökérzöldségeket kislyukú reszelőn lereszeljük és a hagymához adjuk. Picit átpirítjuk vele, sózzuk s a fűszerek felével ízesítjük. A zöldségeket hagyjuk kevés víz (1 dl) hozzáadása után puhulni (10 perc) és felöntjük a paradicsomlével. Szépen rotyoghat minden a kondérban  még 5-6 percig és lezárásul beletehetjük a fűszerek másik felét s a citromlét.

Kerítünk egy alkalmas edényt (nálam egy  23 cm átmérőjű jénai tál), vagy akár tortaformát, kerek lábast, amibe belefér ez a palacsintaméret és kikenjük zsiradékkal. Letesszük az első palacsintát és megkenjük az egész felületét nagyjából 1 bő ek. raguval. Ezt a folyamatot ismételjük, amíg el nem fogy a palacsintánk. A legtetejére pl. joghurtot vagy rizstejszínt önthetünk.
Előmelegített sütőben 180 fokon fedővel 15 percig, majd fedő nélkül még 5 percig sütjük. Önmagában is viszi a pálmát, de egy friss zsenge natúr, vagy picit citromos saláta nyugodtan lehet kísérője.
palacsinta_kozelrol.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://veganpitypang.blog.hu/api/trackback/id/tr6411693771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása