Legalább 28 év menzás sóskafőzelék-trauma után jelentem túlléptem a zord csalódásokon. Ha netán valaki más sem tudott volna szabadulni a negatív élményektől sóska téren, ezzel az étellel garantáltan gyógyírre talál. Tökéletes ízkvártett fogad bennünket, ha szánunk kis időt erre a csodára és nem csüggedünk, ha sokáig tart a zöld levelek tisztítása vagy tépkedése. Amennyire időigényes az előkészítés, annál gyorsabb a főzés.
4 közepes adaghoz:liszt 4 tk
nádcukor 6 tk
repceolaj ~2 ek
A lilahagymát szépen megdinszteljük és hozzáadjuk a cukrot, amivel hagyjuk együtt karamellizálódni. Beletesszük a sóskát is és egyből megsózzuk, ezáltal a sóska pillanatok alatt összeesik, vizet ereszt és elkezd puhulni. Lefedhedhetjük egy fedővel pár perc erejéig.
Közben külön edényben elkészítjük a joghurtos habarást. A joghurtban elkeverjük a lisztet, pici sót és ráöntünk egy nagyobb adag forró sóskát. Összekeverjük vele s csak ezután tesszük bele habarásunkat a forró lábasba. Ezáltal krémesen homogén halmazállapotú marad az ételünk és nem csapódik ki a zsiradék, így hőkiegyenlítéssel érdemes azt hozzáadni a forró ételhez. Hagyjuk pár percig rotyogni, beletesszük a bazsalikomot, megszórjuk csipet borssal és már majszolhatjuk is.
Lehet főzelékként vagy mártásként is fogyasztani. Nekem tofugombóccal ("túró"gombóc) és főtt kölessel párosítva ízlett a legjobban.