reflektorfényben a zöldségek - gyümölcsök - gabonák - magvak

Vegán Pitypang

Joghurtos-bazsalikomos sóska

2016. október 23. - Vegán Pitypang
img_0853.JPG
Legalább 28 év menzás sóskafőzelék-trauma után jelentem túlléptem a zord csalódásokon. Ha netán valaki más sem tudott volna szabadulni a negatív élményektől sóska téren, ezzel az étellel garantáltan gyógyírre talál. Tökéletes ízkvártett fogad bennünket, ha szánunk kis időt erre a csodára és nem csüggedünk, ha sokáig tart a zöld levelek tisztítása vagy tépkedése. Amennyire időigényes az előkészítés, annál gyorsabb a főzés.

4 közepes adaghoz:
sóska 500 g
natúr joghurt 400 g
friss bazsalikom apróra vágva 1 marék/(2 bő ek)
lilahagyma 150 g
liszt 4 tk
nádcukor 6 tk
repceolaj ~2 ek
só, fekete bors ízlés szerint

A lilahagymát szépen megdinszteljük és hozzáadjuk a cukrot, amivel hagyjuk együtt karamellizálódni. Beletesszük a sóskát is és egyből megsózzuk, ezáltal a sóska pillanatok alatt összeesik, vizet ereszt és elkezd puhulni. Lefedhedhetjük egy fedővel pár  perc erejéig.
Közben külön edényben elkészítjük a joghurtos habarást. A joghurtban elkeverjük a lisztet, pici sót és ráöntünk egy nagyobb adag forró sóskát. Összekeverjük vele s csak ezután tesszük bele habarásunkat  a forró lábasba. Ezáltal krémesen homogén halmazállapotú marad az ételünk és nem csapódik ki a zsiradék, így hőkiegyenlítéssel érdemes azt hozzáadni a forró ételhez. Hagyjuk pár percig rotyogni, beletesszük a bazsalikomot, megszórjuk csipet borssal és már majszolhatjuk is.
Lehet főzelékként vagy mártásként is fogyasztani. Nekem  tofugombóccal ("túró"gombóc) és főtt kölessel párosítva ízlett a legjobban.

soska_sreg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://veganpitypang.blog.hu/api/trackback/id/tr8311832845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása