Nem kimondottan attól lesz különleges vagy átütő az ételünk, ha avokádó, chia mag, vagy éppen gránátalma van benne. Félreértés ne essék, nem akarok senkit megsérteni és azt sem állítom, hogy az épp aktuálisan felkapott superfoodokkal ne lehetne brillírozni.
Viszont ételünk nem feltétlen csak attól lehet különleges, ha egzotikus helyről származó alapanyagból készítjük azt.
A brit séf, Simon Hopkinson (pontosabban édesanyja) receptjét dolgoztam át vegánná úgy, hogy ez az étel leveszi az embert a lábáról. Legalábbis engem biztosan.
Pitetésztához:
18 cm-es tortaforma
fehér tönkölybúzaliszt 20 dkg (hőmérséklete hűvös legyen)
kókuszzsír 10 dkg (hűtve)
víz ~kevesebb mint fél dl (hideg)
só ~egy csipet
Töltelékhez:
vöröshagyma 17,5 dkg
lilahagyma 17,5 dkg
növényi sajt 17,5 dkg (lehet sima/füstölt és nem baj ha kicsit kevesebb vagy több)
só ~egy csipet
fekete bors ~ egy kk
víz ~1 dl
A pitetészta elkészítésénél különösen fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk és azt a lehető legkevesebb vízzel állítsuk össze, különben a tésztánk szétmállhat.
Lényegében a művelet úgy zajlik, hogy egy tálba lisztet teszünk, ahhoz egy csipet sót adunk és a hideg kókuszzsírt a liszttel teljesen elmorzsuljuk. A vizet apránként hozzácsorgatjuk és az alapanyagokat egy gömböcskévé összenyomkodjuk .
Ha a kókuszzsír hűtőhideg, akkor egy sajtreszelő legkisebb oldalán is lereszelhetjük. Tökéletes végeredményt fogunk kapni úgy is. Ha van a háztartásban robotgép, akkor az még gyorsabban elvégzi helyettünk a morzsolást.
Ha kész a gömbőc, fél órára hűtőbe helyezzük.
Ez idő alatt bőven el lehet készíteni a tölteléket. A hagymát először félbe, majd hosszanti irányban nagy szeletekre vágjuk. Először hozzávetőleg 8-10 percig alacsonyabb hőmérsékleten pirítjuk, ezután víz, só és bors hozzáadásával pároljuk, amíg csak minimális nedvesség marad a serpenyőben (~8 perc). A sajtot tetszőlegesre reszeljük.

Ha letelt a fél óra pihentetés, a tésztát 2:1 arányban két részre osztjuk. A tészta nagyobb részét 1 mm vékonyra nyújtjuk s a formába helyezzük. Ez a mennyiségű töltelék két rétegre elegendő. Lerakunk tehát egy réteg hagymát, egy réteg sajtot és ezt megismételjük.
A tészta kisebb felét 2 mm vékonyra nyújtjuk majd a pite tetejére tesszük. A két tészta szélét az ujjaink és egy villa segítségével összenyomjuk. A pite közepén pedig nyílásokat vágunk, hogy távozni tudjon a forró levegő. Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük.
Ajánlott még melegen elfogyasztani, ám hidegen és akár másnap is mennyei.