![nyers_szarvasok.jpg](https://m.blog.hu/ve/veganpitypang/image/nyers_szarvasok.jpg)
A mézeskalács-kísérleteim egy főbb állomása érkezett el. A recept ismertetőjegyei a következők: az alapanyagok könnyen elérhetőek, a tésztával egyszerű bánni, 13 perc alatt megsül, azonnal puha és nagyon gyorsan fogy. Ezek a rénszarvasok ugyanis vagy sietősen tartanak messzi vidékekre vagy csak az édesszájú szeretteim járnak rá folyton.
Nálam abszolút tekintélyt élvez a nürnbergi Lebkuchen és a bázeli Leckerli és emelem kalapom az évszázados receptúrák és céhmesterek előtt. Habár még csak a nyomukban alig járok, szeretném közzé tenni az alábbi receptet, melyet az osztrák VeganBlatt mézeskalácsreceptjéből alakítottam át.
![img_0911.JPG](https://m.blog.hu/ve/veganpitypang/image/img_0911.JPG)
47-48 db 5,5 cm-es rénszarvashoz:
Teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt 18,5 dkg+a nyújtáshoz
Mandula 10 dkg (darálva, s nem baj ha apróbb darabok is kerülnek a tésztába, sőt)
Növényi tejszín 0,7 dl (édesebb, hígabb fajta szükséges pl. DM saját termékeiből a rizstejszín, Joya finesse, Oatly zabtejszíne)
Nyírfacukor 12 dkg
Sütőpor fél tasak
Mézeskalács fűszerkeverék 1 ek
Kakaópor bő 2 ek (20-22%-os)
Rum 1 ek (a legegyszerűbb Vitorlás is megteszi)
Csokifürdőhöz:
Étcsokoládé 70 vagy 50%-os ~130 dkg
Rizstej ~ 1 dl, illetve a tetszés szerinti sűrűség eléréséhez lehet több/kevesebb
![img_0917.JPG](https://m.blog.hu/ve/veganpitypang/image/img_0917.JPG)
A száraz összetevőket elkeverjük, majd hozzáadjuk a rumot és óvatosan adagoljuk a tejszínt. Ahogy azt fönt említettem, valamivel kevesebb kell a tésztába mint 1 dl, de ha lassan csorgatjuk, akkor jól tudjuk szabályozni a mennyiséget és meg tudunk állni, ha már bucivá tudjuk dolgozni a tésztánkat.
Ha szép kis bucivá dolgoztuk össze az alapanyagokat, a tészta nem ragad se az edény falára se a kezünkre, akkor lisztezett deszkán 5-7 mm vastagra kinyújtjuk, tetszés szerinti formákat szaggatunk és azokat egy sütőpapírral leborított tepsire helyezzük. Hagyhatjuk vastagabbra (1 cm) is a tésztát, mert így is átsül és puha lesz, csak én úgy vélem az 5 - 6 mm-es vastagság az ideális.
180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és ugyanezen a hőmérsékleten 13 percig sütjük. Sütés után felülete érdekes grillázsszerű lesz. Ha kihült, vízgőz felett felolvasztott étcsokiba dobjuk, s jól megfürdetjük benne. Kép a csokikabátos rénszarvasokról később kerül majd fel a bejegyzéshez.
Állaga azonnal puha, napok elteltével keveset habár keményedik, de kellemesen roppanós marad. Ha csokival is bevonjuk, az segít megőrizni a puhaságát, ugyanakkor valamennyit szikkadni fog.