S hogy vajon a magyar pásztoroknak miért nem jutott ilyesmi eszébe és miért kellett két évszázadot várni arra, hogy kis hazánkba is beszivárogjon ez az étel, számomra rejtély.
Szerencsére mostanság nagy népszerűségnek örvend és több gasztroplatformon is el vagyunk kényeztetve különféle pásztor pite variációkkal.
Úgy gondolom az alábbi változat akár kedvenccé is válhat. Nem kell a pénztárca mélyére sem nyúlni, hiszen alapvető élelmiszerek kellenek hozzá, amit minden tisztességes boltban be tudtok szerezni. Hajrá!
Összetevők 4 porcióhoz, ami egy 20x28 cm-es tepsibe pont belepasszol:
vörös lencse 10 dkg (sima lencse is tökéletes)
hajdina 5 dkg
répa 1 db ~14 dkg
paszternák 1 db ~9 dkg
vöröshagyma 1 db 10 dkg
fokhagyma 1 db vastag gerezd (7g)
sűrített paradicsom ~2 kk
zsálya ~2 tk
kakukkfű ~1 tk
petrezselyem 1 db átlag csokor
Tellicherry fekete bors ~fél kk
só ízlés szerint
fahéj (opcionális, bátrabbaknak ~1 késhegynyi ajánlott)
burgonya 70 dkg
szegfűbors 5 db szép nagyobbacska szem
fűszerkömény egész ~ 1 kk
rizstej/zabtej 1,5 dl
repceolaj a püréhez 2 ek (más zsiradékot is használhattok)
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk s feltesszük főni só, szegfűbors és fűszerkömény társaságában.
Ha megpuhult (~15-16 perc) leszűrjük, majd a tej és a repceolaj segítségével krémes pürét készítünk és bevetésig félretesszük.
A lencsét a hajdinával egy az egyben olajon picit átpirítjuk és felöntjük 2,5x -es vízmennyiséggel. Sózzuk és lefedve ~18 percig főzzük.
A vöröshagymát felaprítjuk és feltesszük dinsztelni. Közben felaprítjuk a gyökérzöldségeket és ráöntjük a már szépen megdinsztelődött hagymára. Hagyjuk ezeket pirulni és amikor 10-15 perc múlva roppanósan zsengék, beletesszük a paradicsomsűrítményt, a petrezselymet, a fokhagymát a zöldfűszereket, a fahéjt és hozzáadunk 2 dl vizet. Pár percig hagyjuk rotyogni, majd összekeverjük a hajdinás lencsével, beleöntjük egy tepsibe és a krumplipürével egyenletesen lefedjük. 30 perc alatt 180 fokon készre sütjük.